Workcamp Parquet dit maal in Duitsland

16 februari 2017

phpBnhZo91305200402

DAHLEN – Jonge parketleggers uit 11 landen krijgen ook dit jaar weer de kans om te werken aan de restauratie van een historisch pand. Deze keer gaat het om Schloss Dahlen in de gelijknamige Duitse plaats. Workcamp Parquet vind ik een geweldig initiatief.

Het internationale opleidingsproject Workcamp Parquet ging twee weken geleden van start door de symbolische overhandiging van de sleutel van het kasteel aan de burgermeester van Dahlen door de organisatoren van het project, Rene Caran, Steve Klose en Michaela Reichlova. Ik zou het andersom hebben verwacht, maar goed… Op de foto het kasteel in kwestie op een oude ansichtkaart.

De renovatie betreft de Versailles vloer in de Kaisersaal en een patroon in de vloer van de Spiegelsaal. De werkzaamheden beginnen op 2 september en duren tot en met 10 september. De deelnemers komen uit Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Roemenië, Nederland, Polen en Rusland. Het voornaamste werk zal het voorbereiden van de ondervloer zijn om de massieve strookjes van de Versailles vloer opnieuw te kunnen leggen, schuren en afwerken. Bij de vloer in de Spiegelsaal kunnen ook deelnemers aanschuiven die niet bij de Kaisersaal betrokken zijn geweest, een soort mini-camp dus.

De samenwerking tussen ervaren parketleggers en hun jongere vakgenoten, zoals deze in Dahlen gaat plaatsvinden, in opleiding juich ik van harte toe. De uitwisseling van informatie en kennis tussen generaties en verschillende landen is alleen maar bevorderlijk voor het niveau van het vak. Het slot in de Duitse deelstaat Saksen dateert overigens uit de 18e eeuw, brandde in 1973 volledig af en is daarna weer opgebouwd. Op de foto hier onder ziet u hoe het slot er vandaag de dag bij staat. Workcamp Parquet vond eerder plaats in Roemenië (2015) en Tsjechië (2016), volgend jaar staat Zuid-Tirol gepland en voor 2019 denkt men aan een project in Nederland. Deelnemers zijn parketleggers in opleiding, afgestudeerden en docenten. Meer info: www.workcamp-parquet.com 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA