Jong Talent- Ronald Hermans

19 maart 2019

Ronald Hermans (23) werkt sinds 1 mei vorig jaar als leerling-parketteur bij Parketvloermeesters Oirschot. Ook volgt de in Schijndel woonachtige Ronald de parketopleiding op maandagen aan ROC Midden Nederland in Nieuwegein. Opmerkelijk is dat de Brabander eens actief was als automonteur en later werkte als verkoper van auto-onderdelen.

“Eigenaar Raymond van de Ven van Parketvloermeesters zit bij mij in het voetbalteam en zodoende kwam hij op mijn pad. Hij was op zoek naar leerling-parketteurs, want hij had veel nieuw werk liggen en had zodoende plannen om te groeien met zijn bedrijf. Ik was eerlijk gezegd ook toe aan een nieuwe uitdaging, hoewel ik het eigenlijk wel leuk vond om een tijdje auto-onderdelen te verkopen. Van mijn vijftiende tot en met mijn twintigste werkte ik als tweede automonteur bij een garagebedrijf en leerde ik verder om het diploma van eerste automonteur te behalen. Op een bepaald moment stopte ik met de opleiding, want ik kon geen stageplaats vinden vanwege de slechte economie. Verder was er destijds sprake van een overschot aan automonteurs. Vervolgens heb ik twee jaar auto-onderdelen verkocht.”

Van de Ven nam Hermans vorig jaar mee voor een proefdag in Rotterdam. “Hier schuurde ik als leerling-parketteur mijn allereerste parketvloer in een museum. Dat ging me gelijk goed af, want het schuren voerde ik exact uit volgens de instructies van Raymond. Hij had direct in de gaten dat ik het werken als leerling-parketteur in mijn vingers had. Zodoende stelde Raymond al snel een arbeidscontract op.” Hermans vindt het geweldig om nu te werken als leerling-parketteur. “Het leukste aan dit vak vind ik de diversiteit aan werkzaamheden. Ik doe elke dag iets anders, zoals het leggen, oliën en schuren van parketvloeren. Trappen bekleden we trouwens ook regelmatig. De reacties van klanten zijn vaak erg positief en daar krijg ik telkens nieuwe energie van. Een visgraat met band en bies is tot op heden de mooiste vloer die ik gelegd heb. Tijdens mijn huidige werk ben ik veel klantgerichter bezig en is er ook vaak sprake van persoonlijk contact met de klant. Als automonteur weet je vaak niet voor wie je een auto aan het repareren bent.”

De 32-jarige Raymond van de Ven fungeert als leermeester van Ronald. “Raymond zit al meer dan tien jaar in het vak. Hij geeft altijd een rustige en duidelijke uitleg van het werk dat we gaan uitvoeren en laat me ook veel dingen zelfstandig doen. Dat vind ik erg fijn. Ik beschouw Raymond als een collega en vriend en niet als mijn baas. We werken met zijn drieën. Momenteel doen we veel klussen in de regio Amsterdam en Rotterdam, maar in principe werken wij landelijk.”

“Aan ROC Midden Nederland volg ik momenteel de versnelde opleiding tot parketteur op Niveau 2. In september vorig jaar ben ik hiermee gestart. Ik krijg les van de ervaren en
bevlogen docenten Fred Witkamp en Jan van der Kroef. Het is een zeer leerzame opleiding, van Fred en Jan leren we allerlei handige trucjes om in de praktijk toe te passen. De leerstof bevat veel theorie en je leert van alles over hout. Ik vind het fijner om veel te leren op school dan op de werkvloer over houten vloeren, want daar ontbreekt het vaak aan tijd. Ik leer mezelf snel nieuwe dingen aan. Daarnaast ben ik leergierig en kan ik erg strak zagen.”

Tekst: Dirk Bosman

Benieuwd naar het volgende Jong Talent? Lees dan het volgende nummer van Parketblad, dat verschijnt op 16 april. Vraag een gratis proefabonnement aan!

Tags: , , , , , ,