300.000 huishoudens extra willen renoveren

28-03-2013
300.000 huishoudens extra willen renoveren

300.000 huishoudens extra willen renoveren


RIJSWIJK - Van de huishoudens die nog niet van plan waren hun woning te renoveren, gaat 4 procent dit alsnog doen. Dit is gelijk aan bijna 300.000 huishoudens. De reden hiervoor is het verlaagde BTW-tarief voor arbeidskosten bij het renoveren van woningen ouder dan twee jaar.

 

22 procent van deze groep huishoudens gaat gebruikmaken van professionals, waar eerst gedacht werd de renovatie zelf uit te voeren. 44 procent was reeds van plan een professional in te huren. Gemiddeld heeft een huishouden een budget van 5.045 euro voor deze werkzaamheden. In verband met de crisis denken mensen er lang over na waaraan zij hun geld zullen besteden. Van de huishoudens die willen renoveren, was 11 procent dit ook al voor de BTW-verlaging van plan.

 

Allround klusjesman favoriet

Een kwart van de huishoudens wil zijn bad- en woonkamer renoveren. De keuken heeft een iets kleiner aandeel met een vijfde van de huishoudens. Bij de renovatie hebben vloeren, wanden en plafonds de prioriteit. 29 procent van de ondervraagden denkt het vaakst een allround klusjesman in te zullen schakelen. Daarna volgens stukadoors.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft per 1 maart 2013 tijdelijk het BTW-tarief voor renovatie en herstel van woningen ouder dan twee jaar verlaagd van 21 naar 6 procent. Dit verlaagde tarief geldt in Nederland tot 1 maart 2014. Het 6-procenttarief is van toepassing op alle renovatie- en herstelwerkzaamheden in en aan woningen. Het verlaagde tarief is uitsluitend van toepassing op de arbeidskosten en níet op de gebruikte materialen.

Bron: WoonKennis, maart 2013.

 

Foto: Renovatiewerk is er natuurlijk ook bij projecten. Eric Jongmans van Gaffi ParketVormgevers (l) deed vorig jaar de entree en het restaurant van Woonzorgcentrum Stuijvenburgh in Bergen op Zoom. Daarbij geholpen door zijn Gilde-broeder Han Dorenbos.