Vakmensen

20-01-2021
Vakmensen

De 57-jarige Gerko Woerts uit Doetinchem sorteert al 42 jaar met veel plezier het hout dat bij Parketfabriek Lieverdink wordt gebruikt voor de productie van houten vloerdelen. Gerko volgde op de LTS de opleiding metaal tot machinebankwerker. 
Vakmensen
"Het leukst aan mijn werk vind ik dat geen plank hetzelfde is. Dat zorgt voor veel afwisseling. Daarnaast vind ik het fijn om af en toe een beetje te ouwehoeren met mijn collega's. Met zo'n vijftien mannen zijn we dagelijks van zes uur 's ochtends tot drie uur 's middags houten vloerdelen aan het produceren. Als de machine niet te vaak stilstaat, lukt het ons om op een dag zo'n duizend vierkante meter aan houten vloerdelen te maken. Hier zijn we dagelijks druk mee. We mogen over de hoeveelheid werk dan ook gelukkig zeker niet klagen.”

Sortering
Zoals gezegd sorteert Gerko het hout voordat het de machine voor de productie van vloerdelen in gaat. “Mey andere woorden: ik beoordeel de houtkwaliteit, terwijl het hout op een lopende band langskomt. Tijdens de sortering let ik op houtworm, scheuren, kalkvlekken in het hout en op ongeschaafd hout. Al het hout met deze kenmerken pak ik van de lopende band. Met mijn jarenlange ervaring ben ik hier zeer behendig in geworden. Als je dit nog niet zo vaak hebt gedaan dan is het vrij moeilijk om te doen, kan ik je zeggen. Mijn werk is erg belangrijk, want als het hout bestemd voor vloerdelen niet goed wordt gesorteerd dan komen er in een later stadium klachten bij mij binnen over de houtkwaliteit. Naast het sorteren ben ik ook verantwoordelijk voor het instellen van de machines. We staan telkens met drie productiemedewerkers aan een machine. Ik ben verantwoordelijk voor het uitsorteren, een tweede collega zorgt voor de invoer van het hout in de machine en het op hoogte zetten van het hout. Een derde collega heeft als taak om de houten vloerdelen in te pakken. Door mijn jarenlange ervaring en vakmanschap kan ik zelfs aan een machine horen als er iets tijdens de productie niet goed gaat.” 

Door de jarenlange lichamelijk zware arbeid heeft Gerko inmiddels versleten knieën en een versleten rug. "Toch blijf ik denk ik wel tot mijn pensioen dit leuke werk doen. Wel ga ik vanaf februari terug van een fulltime werkweek naar 32 uur per week. Op deze manier houd ik het waarschijnlijk wel vol tot ik 67 word en met pensioen ga. In mijn vrije tijd mag ik graag wandelen en zwemmen en drink ik op tijd mijn biertje. Ik ben een liefhebber van een bourgondische levensstijl. Ik ben al 29 jaar getrouwd met mijn vrouw Annita. Samen met haar heb ik een dochter en een zoon. Zonder dat er corona is, gaan we meestal drie keer per jaar lekker op vakantie. Hopelijk kan dat snel weer." 

Lekker ruiken
“Wat hout voor mij betekent? Hout leeft en doet warm aan. Dat vind ik tenminste. Het liefst werk ik met tropische houtsoorten zoals teakhout en keroewing: dan ruikt het zo lekker in de fabriek. Keroewing werd vroeger overigens vaak gelegd in sporthallen en op podia in schouwburgen.” Minder leuk vindt Gerko zijn werk als hij te maken krijgt met een slechte kwaliteit hout. Er staat dan vaak spanning op, Hout wordt tegenwoordig snel gedroogd. Als je dan een plank openslaat, springt het alle kanten op.”

Inmiddels staat bij Parketfabriek Lieverdink de derde generatie van deze familie aan het roer. "Ik heb mijn vak nog geleerd van opa Lieverdink. Ondertussen hoor ik bij de inventaris van dit mooie familiebedrijf. Ons kent ons. Ik heb het prima naar m’n zin hier. Er wordt door het bedrijf elk jaar een vakantie- en kerstborrel georganiseerd. Vanwege corona konden deze bijeenkomsten het afgelopen jaar helaas niet plaatsvinden, maar als ze wel doorgaan zijn het heel gezellige gelegenheden.”