Aandeel duurzaam tropisch hout blijft flink achter

23-06-2015
Aandeel duurzaam tropisch hout blijft flink achter

Aandeel duurzaam tropisch hout blijft flink achter

UTRECHT- Volgens FSC Nederland is het aandeel tropisch gezaagd hout op de Nederlandse markt niet naar verwachting gestegen in 2014. De verwachting was dat het marktaandeel rond de 65% zou liggen, maar het is blijven steken op iets meer dan 40%. Dit is een tegenvaller, zo stelt FSC Nederland, zeker omdat het met name om ruwbouw hout gaat dat toegepast wordt in de grond-, weg- en waterbouw waarbij de overheid de voornaamste opdrachtgever is.

 

 

Dit betekent dat meer dan de helft van het toegepaste hout in deze sectoren geen FSC keurmerk heeft. Een toename van het gebruik van duurzaam tropisch hout is hard nodig, volgens FSC Nederland, om de duurzame bosbouw in tropische gebieden een kans te geven. Het uitblijven van groei van het duurzaam tropisch houtgebruik zit hem volgens Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland, vooral in gebrek aan toezicht bij de opdrachtgever. “In vrijwel alle overheidsbestekken wordt duurzaam hout voorgeschreven. Uit de resultaten van een onderzoek van Probos concluderen wij dat het onderweg ergens mis gaat en dat dit veel te vaak gebeurt. Er is gebrek aan toezicht en controle bij te veel overheden. Het kan toch niet zo zijn dat we in 2015 in Nederland nog steeds bijdragen aan de vernietiging van de bossen? Om dit te voorkomen is het zaak dat overheden beter gaan checken of ze daadwerkelijk het hout krijgen waar ze om gevraagd hebben.”

Het totale marktaandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd gezaagd hout en plaatmateriaal op de Nederlandse markt is in de periode 2011-2013 toegenomen van 65,7% naar 74,0%. Het aandeel FSC-hout is in die periode gegroeid van 24% in 2011 naar 40% in 2013. Daarmee is FSC het grootste houtkeurmerk op de Nederlandse markt. De marktmeting is in 2014 door Probos in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Economische Zaken, FSC Nederland, PEFC Nederland en IDH, The Sustainable Trade Initiative uitgevoerd. Bovendien heeft Probos een studie verricht naar het verbruik van (duurzaam) hout door de verschillende sectoren, zoals GWW, timmerindustrie en retail.