Aanpakker van het Jaar: Mohawk Industries

29-12-2015
Aanpakker van het Jaar: Mohawk Industries

Aanpakker van het Jaar: Mohawk Industries

RIJSWIJK- Ik denk dat de vloeren markt in 2015 gekenmerkt kan worden door twee zaken: de lichte stijging in de omzet van en de vraag naar parket (die doen smaken naar meer in 2016). Als tweede: de Europese expansiedrift van Mohawk.

Ik ben niet zo van het terugblikken, maar de activiteiten die het Amerikaanse Mohawk in de vloeren markt heeft ontplooid dit jaar zijn verdienen een eervolle vermelding. Mohawk Industries uit Calhoun, Georgia, USA, rondde dit jaar twee grote overnames af.  Voor een totaalbedrag van 1.4 miljard dollar kocht het Amerikaanse bedrijf de holding International Flooring Systems S.A. uit Luxemburg en diens dochterondernemingen International Vinyl Company NV (IVC Group) uit Avelgem, België en Spanolux divisie Balterio NV uit het eveneens in België gelegen Sint Baafs-Vijve. De koop werd al in januari aangekondigd maar werd pas op 12 juni afgerond. Dit kwam door de vertraagde toestemming van de Belgische antitrust autoriteiten.

Tot deze acquisitie beperkte Mohawk zich voornamelijk tot het produceren van textiele vloerbedekking die met name bestemd was voor de Noord Amerikaanse markt. Vorig jaar behaalde Mohawk over de eerste drie kwartalen een omzet van meer dan een miljard dollar. Dankzij de aankopen in België, goed voor 2,7 miljard dollar in 2014, en Global Ceramics, dat eveneens van Mohawk is, verwacht men een totaalomzet van het concern over 2015 van meer dan 8,5 miljard dollar en een netto winst van bijna 773 miljoen dollar.

Vandaar: Mohawk is voor mij de Aanpakker van het Jaar! Op de foto het hoofdkwartier van Mohawk Industries in Calhoun, Georgia.

Aan alle lezers van het Parketblad en van parketblad.nl: een gezond, gelukkig en succesvol 2016 gewenst en tot in het nieuwe jaar!