ABN AMRO: ‘Woonbranche krijgt het ook in 2013 zwaar’

ABN AMRO: ‘Woonbranche krijgt het ook in 2013 zwaar’ | Parketblad

AMSTERDAM – De Nederlandse woonbranche wordt dubbel hard getroffen door de economische crisis. Woonwinkels en doe-het-zelfzaken krijgen het ook in 2013 zwaar. Dit concludeert ABN AMRO in het rapport Nederlandse economie in zicht – woningmarkt op de schop.

 

Niet alleen lopen volgens ABN AMRO de volumes terug als gevolg van dalende consumptieve bestedingen. Ook de enorme terugval in het aantal woningtransacties heeft ingrijpende gevolgen voor de omzetten die worden gerealiseerd. Doordat er minder huizen worden verkocht en – mede daardoor – minder vaak huizen worden verbouwd, dalen de uitgaven voor de inrichting van woningen. In een persbericht van 11 december jl. zet de bank de resultaten op een rijtje.

 

Volume 21 en 25 procent gedaald

De woonbranche wordt extra hard getroffen door de economische teruggang. Niet alleen een historisch laag consumentenvertrouwen raakt deze branche, ook de malaise in de woningmarkt houdt de woonbranche in zijn greep. De volumes van de doe-het-zelfbranche en woonwinkels zijn sinds het tweede kwartaal van 2008 tot het derde kwartaal van 2012 gedaald met respectievelijk 21 en 25 procent. In dezelfde periode nam het aantal woningtransacties met 28 procent af. Gemiddeld is er sprake van een volumedaling van 4,7 procent per kwartaal tussen 2008 en 2012. Bij de doe-het-zelfzaken is er zelfs sprake van een daling van 12 procent in het tweede kwartaal van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode in 2011.

 

Uitweg zoeken

Doe-het-zelfzaken en bouwmarkten proberen hun volumes op peil te houden door het vloeroppervlak te vergroten en branchevreemde artikelen - tuinproducten en meubels - in hun assortiment op te nemen. Woonwinkels focussen vooral op goedkopere producten en proberen met private label producten tegemoet te komen aan de prijsbewuste consument. Ook werken sommige winkels met designers samen om een onderscheidend aanbod te presenteren. ABN AMRO verwacht echter geen verbeteringen in de volumes van beide branches. Voor de doe-het-zelfzaken wordt een volumedaling van 2 procent verwacht en voor de woonwinkels 3 procent.

 

Markt ook volgend jaar onder druk

In de woningmarkt zetten een terughoudende hypotheekverstrekking en stijgende financieringslasten voor starters de huizenprijzen en het transactievolume onder druk. Zo verwacht ABN AMRO dat het aantal transacties afneemt met 115.000 in 2012 tot 100.000 in 2013. De prijzen zullen conform eerdere prognoses dalen met 6 procent in 2012 en 8 procent volgend jaar. Daarmee is de bodem van deze prijsontwikkeling volgens de bank wel in zicht. Dit wordt onderbouwd doordat ook de woningvoorraad slechts mondjesmaat groeit. De komende jaren worden jaarlijks 40.000 woningen opgeleverd, terwijl 80.000 woningen nodig zijn om in de woonbehoefte te voorzien.