afname EU-invoer tropisch parket

19-03-2019
afname EU-invoer tropisch parket

afname EU-invoer tropisch parket
De import van houten vloerproducten uit tropische landen daalde in 2018 met 16% tot 25,900 metrieke ton, meldt het meest recente Tropical Timber Market Report van de International Tropical Timber Organization. De waarde van deze import daalde met 13% ten opzichte van het jaar ervoor. 

De organisatie wijst de algehele Europese daling voornamelijk toe aan de sterke concurrentie met Europese en Chinese fabrikanten en de verschillende niet-houten alternatieven. Daarnaast zijn houtsoorten uit gematigdere gebieden nu populairder, zo geeft het rapport aan. Ook is er sprake van leveringsbeperkingen en zijn er problemen met het voldoen aan de Europese Houtverordening (EUTR).

Vooral in Frankrijk en België was er sprake van een behoorlijke daling. In Frankrijk daalde de import van  tropisch hout voor vloerproducten met 36%. In België daalde deze met 19%. Wel steeg de import met 42% in Denemarken en 21% in Spanje.

Vooral de import uit Brazilië daalde behoorlijk, namelijk met 32%. Daarnaast daalde ook de import uit Maleisië, Indonesië en Peru.