Alle Moso-vloeren CO2-neutraal

Alle Moso-vloeren CO2-neutraal | Parketblad
Alle Moso-vloeren CO2-neutraal | Parketblad


ZWAAG – De TU Delft heeft onlangs een Life Cycle Assessment uitgevoerd van verschillende vloermaterialen. Hieruit blijkt dat alle bamboevloeren van Moso International CO2-neutraal (of beter) zijn tijdens hun gehele levenscyclus. De Bamboo Forest-vloer van Moso komt qua CO2-voetafdruk zelfs naar voren als de duurzaamste vloer op de markt.

 

Pablo van der Lugt, hoofd Duurzaamheid & Innovatie bij Moso International: “Dit onderzoek hebben wij laten doen omdat wij sinds de laatste meting in 2011 continu bezig zijn geweest onze producten nog verder te verbeteren. Wij waren ervan overtuigd dat ook de CO2-voetafdruk hierdoor was verbeterd. De Life Cycle Assessment van TU Delft toont dit nu ook aan. Al onze producten blijken CO2-neutraal of beter te zijn tijdens de hele levenscyclus. Hierin zijn voordelen als de enorme groeisnelheid en de jaarlijkse oogst, dus geen ontbossing, niet eens meegenomen.”

 

Minder lijm

De verbeteringen die Moso heeft toegepast sinds 2011 bestaan onder andere uit een efficiencyslag op het gebied van productie en transport. “Daarnaast hebben wij een grote slag geslagen in het verminderd gebruik van lijm in onze producten”, vertelt Van der Lugt verder. “Door innovatieve technieken toe te passen hebben wij het lijmaandeel voor sommige producten kunnen terugdringen tot minder dan één procent. Waar mogelijk gebruiken wij bovendien volledig formaldehydevrije lijmen. Momenteel onderzoeken wij de mogelijkheden om 100 procent biobased lijm in onze producten toe te passen.”

 

Bamboo Forest

Eén van de meest innovatieve Moso-vloeren is volgens de fabrikant zijn Bamboo Forest. Voor dit unieke product wordt de ronde bamboestam met een speciaal proces vlak gemaakt en toegepast als toplaag op een massieve drielaags bamboeplank. Het resultaat is een zeer robuuste vloer met de natuurlijke schoonheid en uitstraling van de bamboeplant. Het oppervlak bestaat uit de keiharde buitenschil van de bamboestam. Deze is zo hard en slijtvast dat afwerking met olie of lak volgens de fabrikant niet nodig is. Van der Lugt: “Dankzij een innovatief en efficiënt proces ontstaat bij de productie nauwelijks restafval en is er heel weinig energie en hars nodig. Wat uiteindelijk leidt tot de duurzaamste vloer in de markt!” 

 

 

 

 

 

 

Snelgroeiend alternatief

Bamboe is de afgelopen jaren sterk in opkomst in de interieurbouw. Onder andere als decoratieve toepassing bij vloeren, tafel- en werkbladen, wand- en plafondbekleding. Ook het duurzame aspect begint de erkenning te krijgen die het verdient. “Dankzij verschillende innovaties is bamboe nu ook aan een opmars bezig in de bouw en het exterieur. Vooral als duurzame en snelgroeiende vervanger van tropisch hardhout. Denk hierbij aan massieve balken, vlonderplanken en gevelbekleding”, besluit Van der Lugt.
Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen