Alweer een bericht over Quick-Step?

14-07-2016
Alweer een bericht over Quick-Step?

Alweer een bericht over Quick-Step?


WIELSBEKE- Jazeker, want naast het voorspellen van interieur trends is men in Wielsbeke uiteraard producent van vloeren. De nieuwe Majestic  laminaat serie heeft extra brede planken en heeft, volgens Quick-Step, natuurgetrouwe decoren.

De Majestic lijn, die op de nieuwe productielijn met een prijskaartje van 10 miljoen euro wordt vervaardigd, wordt straks in september gelanceerd, maar de fabrikant geeft nu alvast een voorproefje. Majestic is waterbestendig en heeft een bijzondere groeftechnologie (ik gebruik liever niet het woord 'uniek', want voor je het weet belt er iemand die zegt dat het product helemaal niet zo uniek is... Bovendien is de term net zo uitgekauwd als 'duurzaam', 'groen' of 'klantgericht'). Quick-Step observeert terecht dat het niet eenvoudig is om met een nieuw product te komen dat breder en ingenieuzer is dan zijn voorgangers. Los van de technische uitdaging wil je mensen die de voorlopers hebben gekocht niet de indruk geven dat ze een slechter product in huis hebben gehaald...

De fabrikant heeft alle afdelingen samen laten werken om met een laminaat serie te komen die trendy en tijdloos tegelijk is. Dit doet men eigenlijk altijd, maar bij de Majestic is het zeker weer gelukt, zo voelt men in Wielsbeke. Bij de ontwikkeling gaat men uit van echte houten planken die zorgvuldig worden geselecteerd op kleur en de harmonie tussen nerven, barsten en noesten. Deze elementen worden digitaal gefotografeerd en samengevoegd. De productie gebeurt grotendeels geautomatiseerd, waarbij een product zichzelf aankondigt aan de hoofdcomputer van de productielijn, waarna het wordt doorgestuurd naar de productieoperatoren via displays. De productiestations communiceren met elkaar en met de werknemers die de stations bedienen. Het wachten is nog op de eerste, geheel door de computer ontworpen vloer, zo lijkt het. Deze productiemethode levert veel voordelen op het gebied van kwaliteit, flexibiliteit en preventief onderhoud, zo stelt Ruben Desmet, General Manager Laminate bij UNILIN, de fabrikant van Quick-Step.

Desmet: "In een traditionele productieomgeving was het bijzonder omslachtig en tijdrovend om de lijn aan te passen aan een ander motief of een andere collectie. Om de totale productietijd in te korten was het dan ook noodzakelijk om de menselijke tussenkomst tot een minimum te beperken en routinetaken te vervangen door computergestuurde processen." Computers zeuren ook niet om loonsverhoging, zijn bijna nooit ziek en hoeven niet op vakantie of naar huis om te eten en te slapen, denk ik dan, maar dit terzijde. Maar Desmet is mij voor en zegt: "Een sterkere focus op digitalisering betekent niet dat menselijke operatoren niet langer nodig zijn. Het tegendeel is zelfs waar. Onze operatoren werden al vroeg betrokken in het upgrade proces, om er voor te zorgen dat de productieomgeving beantwoordt aan hun ergonomische behoeften. Die aanpak verhoogt hun welzijn op het werk en bevordert meteen ook de productiviteit en efficiëntie." Mmmm...toch vermoed ik dat er een aantal medewerkers is dat niet meer een goed zittende stoel hoeft uit te zoeken, maar gewoon naar huis mag gaan. UNILIN voelt mijn scepsis opnieuw aan, zo lijkt het, en stelt: "Verandering is onvermijdelijk, maar we geven de operatoren wel alle kansen om zich aan te passen aan hun nieuwe productieomgeving. Zij moeten vandaag, meer dan ooit, in staat zijn om data te interpreteren. Daarom organiseren we interne trainingen en opleidingen. Zo kunnen we samen groeien."

Maar dit bericht zou eigenlijk over de Majestic gaan. De lijn zal verkrijgbaar zijn in 10 kleuren, van vintage tot verouderd  tot rustiek en glad. De afmetingen zijn 2, 05 m bij 24 cm en UNILIN noemt het de meest luxueuze Quick-Step laminaat vloer ooit. Net als bij de Impressive serie is er sprake van synchronized embossing in de toplaag. Majestic is zeer bestand tegen water en krassen en uiteraard voorzien van het gepatenteerde Uniclic systeem voor een eenvoudige en snelle installatie. Helaas nog geen productfoto, vandaar een kiekje van de productielijn. En van een operator aan het werk.

Alweer een bericht over Quick-Step?