Bamboe par tout in het nieuwe Ricoh kantoor

03-11-2016
Bamboe par tout in het nieuwe Ricoh kantoor

Bamboe par tout in het nieuwe Ricoh kantoor


RIJSWIJK- MOSO bamboe vloeren, plaatmateriaal en balken zijn toegepast in de uitbreiding en renovatie van het Ricoh Europe kantoor in Bergen op Zoom. Zo vaak heb ik geen project op deze plaats, dus bij deze.

Grasso den Ridder Architecten verzorgde zowel de volledige bouwkundige architectuur, het interieur ontwerp en projectmanagement bij de uitvoering. Het vernieuwde kantoor oogt licht en open, dankzij de gezichtsbepalende transparante glasgevel van tien meter hoog en zeventien meter breed. Met MOSO (geregistreerde handelsnaam) bamboe producten is warmte en een duurzaam product in het project toegepast, aldus de bamboespecialist.

Ferry den Ridder: “De opdracht van Ricoh was de creatie van een inspirerende werkomgeving alsook een representatieve ontvangstruimte. Met de keuze voor uitbreiding en renovatie in plaats van nieuwbouw, werd een grote stap gemaakt in de duurzaamheidwinst van het project. De 10 meter hoge glaspui van de hoofdentree waarachter de opvallende trappen zichtbaar zijn, vormt het verbindend element tussen de volledig gerenoveerde bestaande kantooromgeving en de nieuwe kantooromgeving op de mezzanine.”

Zowel in het bouwkundige ontwerp als in het interieur is MOSO bamboe toegepast. Ferry den Ridder koos voor gebruik van het natuurlijke materiaal: “Bamboe geeft warmte aan het project en het is duurzaam, zowel in de zin dat het hard en slijtvast is, als dat het een snelgroeiend gras is en geen hout. Er is geen alternatief materiaal dat dezelfde mogelijkheden biedt.” De architecten hebben het bamboe ook op vernieuwende wijze toegepast; het kozijn in de buitengevel van de entree is uitgevoerd in het geregistreerde Bamboo X-treme materiaal.

In de ontvangstruimte van het vernieuwde Ricoh kantoor neemt de trap, voorzien van Bamboo Industriale hoogkantparket, een opvallende plaats in. Ook in de kantooromgeving is deze duurzame bamboe vloer geplaatst. MOSO Bamboo Industriale bestaat uit korte, massieve bamboestrips die eenmaal gelegd een bijzonder lijnen patroon als resultaat geven. De vloer gaat, dankzij de dikke toplaag (tot 15 mm), vele generaties mee. Verder zijn er in het interieur van het kantoor en de entree MOSO massieve bamboe panelen toegepast als wandbekleding. De kozijnen van de kantoorruimtes zijn gemaakt van MOSO bamboe balken.

Bamboe is een van de snelst groeiende hernieuwbare grondstoffen ter wereld. Bamboe is een grassoort, met de eigenschappen van hout. In slechts 5 jaar is een bamboestam volwassen en rijp voor de oogst. In tegenstelling tot hout vindt er geen kaalslag plaats, de plant groeit verder met nieuwe stammen. Na de oogst worden de stammen verwerkt tot bamboe strips en verwerkt tot vloeren, panelen, balken of fineer. Onderzoek van de TU Delft toont aan dat MOSO bamboe producten CO2 neutraal zijn over de gehele levenscyclus.