Bebo Parket investeert in nieuwe led-droger

07-06-2021
Bebo Parket investeert in nieuwe led-droger

Bebo Parket, met drie vestigingen waarvan de jongste in Vriezenveen, heeft geïnvesteerd in een groene toekomst. “We drogen onze olie met led-licht, dat razensnel gaat, energiezuinig is én geen CO2-uitstoot kent,” vertelt Johan van de Beek van Bebo.  
Bebo Parket investeert in nieuwe led-droger
De machines draaien op volle toeren, mede als gevolg van de grote marktvraag. Droging met led is de laatste ontwikkeling als het gaat om afwerking van vloeren, zou je kunnen zeggen. Voorheen werden houten planken geolied, die vervolgens op rekken werden gestapeld om daar 24 uur te drogen alvorens verpakt te kunnen worden. “Daarna hebben we geïnvesteerd in machines met uv-lampen,” vervolgt Van de Beek, “die de olie meteen drogen. Nadeel was de beperkte levensduur van de lampen, het enorm hoge energieverbruik en de CO2-uitstoot die ermee gepaard ging. Bovendien moet je als bedrijf een serieuze aansluiting hebben; je kunt niet zomaar een halletje op een gemiddeld industrieterrein neerzetten.”

Investeren in vergroening
Leverancier van de machine is Smelt Machinery. “We gebruiken nu een led-drogende olie en een bijbehorende led-uv drogende lamp, die maar 15% van de energie verbruikt van de voormalige uv-lampen. De kwaliteit van het eindproduct is even goed als met de traditionelere methoden. Omdat wij de hele dag door oliën scheelt dat trouwens ook aardig in de portemonnee. Bovendien vragen of eisen overheden, bedrijven en ook consumenten een zo milieuvriendelijk mogelijke productiemethode. Bedrijven die investeren in vergroening kunnen daar subsidie voor aanvragen. Zo snijdt het mes aan twee kanten: wij kunnen aantonen dat we rekening houden met mens en milieu en krijgen daar ook financiële compensatie voor. De verwachting is overigens, dat het op termijn verboden zal worden om met uv-lampen te drogen, al zal er nog wel een overgangsperiode komen. Dus we hebben alvast in de toekomst geïnvesteerd kun je zeggen,” aldus Johan van de Beek. De snelle uitharding, goede bestendigheid tegen vloeistoffen en vuil, en hoge slijt- en krasvastheid maken de technologie bovendien bijzonder geschikt voor projecten.

Bebo Parket investeert in nieuwe led-droger
Bebo Parket investeert in nieuwe led-droger