Bijna 50 parketbedrijven er bij in Duitsland in 2016

02-06-2017
Bijna 50 parketbedrijven er bij in Duitsland in 2016

Bijna 50 parketbedrijven er bij in Duitsland in 2016


RIJSWIJK - Terwijl wij in Nederland geen exacte cijfers hebben van het aantal parketbedrijven en leggers heeft men die in Duitsland wel. Het Zentralverband Parkett und Fussbodentechnik (ZVPF) meldt dat er vorig jaar 47 parketbedrijven bij gekomen zijn in Duitsland.

Terwijl de omzet in Duitsland voor parket al enige tijd geen stijging of daling meer vertoont neemt het aantal ondernemers in de parketbranche dus nog steeds toe. Het totaal staat nu op 7860 bedrijven. In 2015 was de groei nog groter: 130 nieuwe parketbedrijven gingen toen van start. Het grotere plaatje is ook bekend: er zijn in totaal 12.890 vloeren legbedrijven in Duitsland. Volgens de ZVPF is de groei van het aantal parketzaken met name te danken aan het wegvallen van de eis dat men gediplomeerd parketlegger moet zijn voordat men een eigen zaak begint. De stijging van het totaal aantal legbedrijven heeft volgens de vereniging vooral te maken met de zich herstellende economie.

Toch opmerkelijk dat er in 2015 de helft minder nieuwe parket bedrijven is gestart dan in 2015. De ZVPF geeft hier geen verklaring voor en ook de vraag hoeveel starters het uiteindelijk na de moeilijke eerste 2 jaren volhouden kan ik niet beantwoorden. Maar het feit dat er een landelijke club is die de getallen concreet in kaart kan brengen is een situatie waar fabrikanten, groothandels en vakmedia alleen maar van kunnen dromen.