BTW renovatie en herstel opnieuw naar 6 procent

04-03-2013
BTW renovatie en herstel opnieuw naar 6 procent

BTW renovatie en herstel opnieuw naar 6 procent


RIJSWIJK – Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft per 1 maart tijdelijk het BTW-tarief voor renovatie en herstel van woningen ouder dan twee jaar verlaagd van 21 naar 6 procent. Dit verlaagde BTW-tarief geldt in Nederland tot 1 maart 2014.

 

Van 31 augustus 2010 tot 1 oktober 2011 gold in Nederland ook al een dergelijke tijdelijke BTW-verlaging. Deze gold dankzij lobbywerk van CBW-MITEX sinds 1 oktober 2010 ook voor vaste vloeren, zoals vernageld parket. “Met deze maatregel verwachten wij mensen over de streep te trekken te investeren in huis en tuin. Bij de eerdere BTW-verlaging waren in mijn ogen nog te veel zaken uitgesloten. Daarom wordt dit keer het verlaagde tarief ruimer toegepast”, aldus staatssecretaris Frans Weekers.

 

Vloeren

Het 6-procenttarief is van toepassing op alle renovatie- en herstelwerkzaamheden in en aan woningen. Hieronder wordt verstaan: het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van (delen van) de woning. Nieuw is het aanleggen en onderhouden van tuinen. Het verlaagde tarief is uitsluitend van toepassing op de arbeidskosten en níet op de gebruikte materialen.

In de bijlage bij het besluit van 28 februari 2013 staan werkzaamheden genoemd, waarop het verlaagde BTW-tarief wel of niet mag worden toegepast. Over vloeren lezen wij hier: “Het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van vloeren die in bouwkundig opzicht onderdeel (gaan) uitmaken van de woning. Onder vloeren die in bouwkundig opzicht onderdeel uitmaken van de woning worden ook vloeren begrepen, die zodanig zijn aangebracht dat verwijdering daarvan schade toebrengt aan de vloer als geheel. Bedoeld worden betonnen gietvloeren, plavuizen, tegels, terrazzo, kunststofvloeren en sommige parketvloeren. Ook het via volledige verlijming aanbrengen van (onder)tapijt rechtstreeks op de originele vloer of trap valt onder het verlaagde tarief.”

 

‘Uitstekende omzetimpuls’

Brancheorganisatie CBW-MITEX heeft, samen met partners als MKB Nederland en Bouwend Nederland, flink gelobbyd voor de BTW-verlaging en een brede uitleg daarvan. Woordvoerder Paul te Grotenhuis: “Hierdoor profiteren ondernemers in bijvoorbeeld vloeren er ook van. Cijfers bewijzen dat een BTW-verlaging een uitstekende omzetimpuls kan opleveren. Zo boekte de parketbranche bij de vorige BTW-verlaging een fikse omzetstijging. Waar in september 2009 de omzet daalde met 19 procent, steeg deze na invoering van de regeling in oktober 2010 met 13 procent en in november met 32 procent ten opzichte van het jaar ervoor.”

Klik hier voor het nieuwsbericht van het Ministerie van Financiën en de bijlage.

Foto: archief Parketblad 4-2007 Project: ‘Empire onderhoudt historische patroonvloeren stadhuis Rotterdam’.