CBS: De omzet van de non-foodsector groeit

17-10-2017
CBS: De omzet van de non-foodsector groeit

CBS: De omzet van de non-foodsector groeit


RIJSWIJK - Het gaat nog steeds crescendo met de Nederlandse economie, aldus de site Fashion United die zich weer baseert op cijfers van het CBS. Met name de non-food sector zit in de lift, waaronder de verkoop van vloeren.

De detailhandel heeft in augustus 4,4 procent meer omgezet dan het jaar ervoor, dat meldt het CBS. De verkopen waren ook hoger, deze stegen met 3 procent. De omzet van de onlineverkoop steeg met 18 procent ten opzicht van 2016.

Het onderzoeksbureau licht toe dat al acht maanden achtereenvolgens zowel de omzet als het volume van de non-foodsector groeit. De winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en de winkels in meubels en huishoudartikelen realiseerden in de maand augustus de grootste omzetstijging. Ook de omzet van de winkels in recreatieartikelen, de winkels in kleding, de winkels in schoenen en lederwaren en de drogisterijen en parfumerieën groeide, aldus Fashion United.

Het CBS diept het succes verder uit met cijfers en andere gegevens. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van CBS is in oktober verbeterd, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok van half oktober presteren alle indicatoren beter dan hun langjarige trend.

De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s. De stemming onder consumenten is in september wat minder positief dan in augustus. Vooral over het economisch klimaat oordelen consumenten minder positief. Het producentenvertrouwen steeg in september en bereikte het hoogste niveau in 9,5 jaar. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen ligt ruim boven het langjarig gemiddelde.

Het volume van de goederenexport was in augustus ruim 7 procent groter dan in augustus 2016. De groei was een fractie groter dan in juli. In augustus groeide vooral de export van personenauto’s, machines en apparaten, en chemische producten. Zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer was hoger dan een jaar eerder.

In juli was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 9,3 procent groter dan in juli 2016. Er is vooral meer geïnvesteerd in vliegtuigen, woningen, machines en personenauto’s. Vliegtuigen? Kent u iemand die er eentje heeft gekocht? Consumenten hebben in juli 2,8 procent meer besteed dan in juli 2016. De groei is al vier maanden op rij meer dan 2 procent. Consumenten gaven vooral meer uit aan woninginrichting.

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in september 2017 met 4 toegenomen. In augustus bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau in deze eeuw. Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen groeide in het tweede kwartaal met 53 duizend ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Gemiddeld waren er in het tweede kwartaal 10,2 miljoen banen. Daarbij zijn alle banen meegeteld, voltijd en deeltijd.

Het aantal banen groeit nu ruim drie jaar op rij. De laatste drie kwartalen kwamen er telkens meer dan 50 duizend banen bij. Hierdoor is de toename ten opzichte van het tweede kwartaal 2016 ruim 200 duizend. De toename van het aantal openstaande vacatures was met 20 duizend de grootste na het derde kwartaal van 2006. De laatste vier jaren groeide het aantal vacatures elk kwartaal. Eind juni waren er 204 duizend openstaande vacatures, ruim dubbel zoveel als vier jaar eerder, toen het aantal de laagste stand bereikte (91 duizend vacatures per eind juni 2013).

In augustus waren er 426 duizend mensen zonder werk die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar te zijn. Dit is de werkloosheid volgens de definitie van de International Labour Organization (ILO). Gemiddeld nam hun aantal in de laatste drie maanden af met 10 duizend per maand. Het aantal werkloze personen komt overeen met 4,7 procent van de beroepsbevolking.

Het bruto binnenlands product (bbp) is in het tweede kwartaal van 2017 met 1,5 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Dit blijkt uit de tweede berekening van het bbp door het CBS. De groei is vooral te danken aan de uitvoer en de consumptie van huishoudens. Ook de investeringen namen weer toe. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2016 was de omvang van het bbp 3,3 procent groter.