CBS: Detailhandel boekt sterkste stijging kwartaalomzet in zeven jaar

CBS: Detailhandel boekt sterkste stijging kwartaalomzet in zeven jaar | Parketblad

DEN HAAG- De detailhandel heeft in het derde kwartaal 2 procent meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat is de hoogste omzetstijging sinds het uitbreken van de crisis in het derde kwartaal van 2008, zeven jaar geleden. Vooral woonwinkels, drogisterijen en parfumeriezaken zagen hun omzet toenemen. Dat meldt CBS in de Kwartaalmonitor Detailhandel.

Het verkoopvolume nam toe met 2,7 procent. Dat is de sterkste groei in acht jaar. De detailhandel profiteerde onder meer van een verbeterd consumentenvertrouwen en het opleven van de huizenmarkt. De omzet in de foodsector steeg met 2 procent, in de non-foodsector met2,3 procent. De foodsector zit alweer ruim boven het niveau van voor de crisis, de non-foodsector nog niet.

In het derde kwartaal van dit jaar profiteerden met name de woonwinkels (5,2 procent omzetgroei) en de winkels in persoonlijke verzorging, zoals parfumeriezaken en drogisterijen (6 procent omzetstijging), van het toegenomen vertrouwen van de consument. Supermarkten zetten2 procentmeer om dan een jaar eerder. Het verbeterde consumentenvertrouwen, het opkrabbelen van de huizenmarkt en het herstel van de economie hebben ervoor gezorgd dat de consument sinds het laatste kwartaal van 2014 weer meer koopt in non-foodwinkels. Ondanks deze aanhoudende omzetgroei lag het omzetniveau van de non-foodsector in het derde kwartaal van 2015 nog altijd 16 procent onder het niveau van voor de crisis.

Woonwinkels en de doe-het-zelfbranche zitten nog een kwart onder het omzet- en volumeniveau van het derde kwartaal van 2008. Ook de elektronicawinkels zitten nog een kwart onder het omzetniveau van toen. Kleding- en schoenenwinkels moeten nog 15 procent inhalen om op het niveau van voor de crisis uit te komen.

Uitzondering vormt de persoonlijke verzorgingsbranche: de omzet was hier in het derde kwartaal 14,5 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2008. Ook de webwinkels laten een positieve omzetontwikkeling zien, hun omzet groeide sinds de start van de meting in 2010 met ruim50 procent.
Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen