CBS: steeds meer online verkoop in detailhandel

15-06-2016
CBS: steeds meer online verkoop in detailhandel

CBS: steeds meer online verkoop in detailhandel

RIJSWIJK- Steeds meer bedrijven in de detailhandel in Nederland verkopen online. In 2010 verkocht 24 procent van de bedrijven in deze branche online. Vijf jaar later is dit 42 procent. Dit meldt CBS.

In de detailhandel zit de elektronische verkoop de laatste jaren in de lift. Consumenten kopen vaker online en binnen de detailhandel groeit de online omzet sterker dan de winkelomzet. Zo is in 2015 en het eerste kwartaal van 2016 de online omzet van consumentenelektronica sterk toegenomen.De detailhandel is niet de branche die het meest online zijn producten of diensten aan de man brengt. In de toeristenbranche verkocht in 2015 meer dan de helft van de bedrijven hun diensten online. Bij alle andere branches handelde minder dan de helft van de bedrijven online. Dit kan zijn aan consumenten maar ook aan andere bedrijven of de overheid. De top 5 van branches die online verkopen zijn overnachtingen (hotels, pensions en diensten als AirBnB), reisbureau’s, de detailhandel, groothandels en telecommunicatie.

In 2015 heeft een kwart van de Nederlandse bedrijven met tien of meer werkzame personen elektronisch verkocht. Dit is de laatste jaren nauwelijks nog toegenomen. De online verkopen zijn goed voor 13 procent van de totale omzet van bedrijven. Met 25 procent van de bedrijven die elektronisch verkoopt, scoort Nederland in 2015 boven het EU-gemiddelde van 19 procent. In België, Duitsland, Denemarken en Zweden verkocht een iets groter deel van de bedrijven online. Ierland staat met 32 procent op de eerste plek. Daarnaast haalden Ierse bedrijven meer omzet uit deze elektronische handel ten opzichte van andere bedrijven in de EU. Bij Nederlandse bedrijven maakte de online omzet een relatief klein deel uit van de totale omzet, minder dan het EU-gemiddelde.