CBS: verkoop detailhandel groeit weer

CBS: verkoop detailhandel groeit weer | Parketblad


DEN HAAG/HEERLEN – Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert maandelijks over de omzetontwikkeling in de detailhandel. In het segment Non-food onder andere over winkels in woninginrichtingartikelen (meubelen), woningtextiel, verlichtingsartikelen en vloerbedekking). Hieronder het totaaloverzicht van 2014.

Na vijf jaar krimp zijn de verkopen in de detailhandel vorig jaar voor het eerst sinds 2008 weer gegroeid. In vergelijking met 2013 was het volume 1 procent groter; de prijzen in de winkels waren lager. De omzet nam, na twee jaren van daling, met 0,5 procent toe. Vooral het vierde kwartaal droeg hieraan bij, met in december een omzetstijging van bijna 3 procent. De omzet in winkels in woninginrichtingartikelen was door een groter volume en een opleving in het tweede halfjaar bijna net zo hoog als in 2013. Vooral non-foodwinkels lieten in 2014 een herstel zien. Het volume groeide daar voor het eerst in zes jaar. De omzet kwam op ongeveer hetzelfde niveau uit als in 2013. Met name het laatste kwartaal van afgelopen jaar droeg bij aan deze verbetering, met in december een omzetstijging van 2,5 procent.

15 procent hoger

Postorderbedrijven en internetwinkels realiseerden bijna 10 procent meer omzet dan in 2013. Daarmee nam de omzet ongeveer even sterk toe als in de twee voorgaande jaren. In december was de omzet zelfs 15 procent hoger dan in de laatste maand van 2013. Dit is de grootste omzetstijging van de afgelopen 12 maanden.

 

omzetontwikkeling 2014 totaal t.o.v. een jaar eerder

 

Winkels in woninginrichtingartikelen

Omzet: -0,1 procent

Prijs: -1,0

Volume: 0,9

 

Non-foodwinkels

Omzet: 0,1 procent

Prijs: -0,9 procent

Volume: 1,0 procent

 

Detailhandel totaal

Omzet: 0,5 procent

Prijs: -0,5 procent

Volume: 1,0 procent
Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Parketblad nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen