De terugkeer van Memphis

10-05-2016
De terugkeer van Memphis

De terugkeer van Memphis

WIELSBEKE (B)- Nee, het gaat niet over de voetballer of de stad van The King in Tennessee. Quick-Step signaleert een revival van de designstijl Memphis uit de jaren ’80 van de vorige eeuw.

Toen Memphis de jaren ’80 binnensloop daverde de designwereld op zijn grondvesten, aldus de vloeren fabrikant. Abstracte patronen, geometrische motieven, felle kleuren en contrasterende combinaties waren kenmerken van deze stijl. Zoals alles uit die tijd is Memphis nu weer populair, ook voor het interieur. De trend ontstond in 1980 in Milaan als reactie op het stijlvolle, maar kleurloze en onpersoonlijke interieur- en productontwerp. Deze post-modernisten vonden inspiratie in pop art, art deco en Bauhaus.

Meubelen, decoratie, textiel, sieraden en zelfs koffiepotten moesten ineens opvallen en conversatie teweeg brengen. Functionaliteit was niet langer de hoogste prioriteit, de vorm en de uitstraling stonden voorop. De comeback van deze stijl zorgt voor veel zwart-wit, kronkels, blokjes, rechthoeken, cirkels en kegels in het interieur. Terug naar de eighties maar keep it classy. Dus niet te veel Memphis elementen tegelijk in het interieur, want dan wordt een mens knettergek.

Een strakke basis is voor het integreren van Memphis elementen in het interieur onontbeerlijk. En daar komt Quick-Step in het verhaal: zij adviseren een witte of grijze vloer in hout, steen of beton om de felgekleurde Memphis meubelen en accessoires mee te combineren. Dit geldt ook voor de felle kleuraccenten op de wanden, keramiek en marmer en tapijten en kussens met veel kleur of geometrische prints. Deze komen het beste naar voren op een witte of grijze vloer met een neutrale uitstraling, bij voorkeur een vloer van Quick-Step, uiteraard…

Maar de designers en marketing dames van de Belgische fabrikant slaan de spijker op zijn kop met hun observatie: Memphis is hot, zij het in een iets meer ingetogen variant dan destijds omdat het gecombineerd wordt met natuurlijke tinten en materialen. En omdat het voortschrijdend inzicht van overdaad schaadt inmiddels ook tot ons collectieve bewustzijn behoort. Op de foto boven een styling van Quick-Step en onder die beroemde fluitketel van Alessi, een Memphis icoon bij uitstek.

De terugkeer van Memphis