De vier populairste toplagen voor parket

08-08-2017
De vier populairste toplagen voor parket

De vier populairste toplagen voor parket


RIJSWIJK - Ik leer de leukste dingen uit het doorbladeren van het onvolprezen Parkett Magazin. Via een bericht over de omzet in 2016 van de Oostenrijkse houtleverancier Danzer weet ik nu wat de populairste houtsoorten voor de toplaag van parket zijn.

Natuurlijk weet ik al jaren dat Europees eiken zeer dominant aanwezig is als toplaag. De schattingen van deze dominantie lopen uiteen van 80 tot 85 procent, sommige fabrikanten spreken zelfs van 90 procent van de Europese markt. Maar wat zijn dan houtsoorten nummer 2,3 en 4? Afgaand op het bericht over Danzer in Parkett Magazin (het bedrijf levert pas sinds 2012 toplagen voor de parketindustrie met een omzet van 14 miljoen euro) zijn dit Amerikaans noten, Europees essen en Hard Maple, wat een handelsnaam is voor ahorn, bij ons beter bekend als esdoorn.

De toplagen produceert het bedrijf overigens niet in thuisbasis Oostenrijk maar in Frankrijk. De vier bovengenoemde houtsoorten vormen bij elkaar 90 procent van de productie van Danzer, dat in 2016 een totale omzet als houtleverancier behaalde van 252 miljoen euro (een lichte daling ten opzichte van 2015: 254 miljoen euro).

Moet ik op basis van dit enen berichtje concluderen dat Amerikaans noten, Europees essen en esdoorn echt de nummers 2, 3 en 4 zijn na Europees eiken? Ja, want ik kom exact deze houtsoorten ook tegen in andere jaarverslagen. Op zeer ruime afstand na Europees eiken, uiteraard. Kersen, naaldhout soorten en diverse exoten zitten op hun beurt weer achter noten, essen en esdoorn. Geen verrassing, eerder een bevestiging. Op de foto een mooie instinker: een blad van een eik, een es of een esdoorn? De laatste. Maar dan wel de Japanse variant!