Economische barometer 7 punten gestegen

Economische barometer 7 punten gestegen | Parketblad


ALMELO – De Economische barometer voor de woonbranche is in januari met ruim 7 punten gestegen en sloot die maand af met een -9,3. De belangrijkste oorzaak van de stijging is de (waarschijnlijk tijdelijke) verbetering op de woningmarkt in december. Ook het consumentenvertrouwen en de weekomzetmutaties van de woondetaillisten lieten toen een lichte verbetering zien volgens de index van de weekomzetmutaties van woonzakenpanel.nl.

 

Na de sterk negatieve ontwikkeling van de weekomzetmutaties van woondetaillisten in december liet januari een verbetering zien. Desondanks staat de index nog steeds fors in het rood. In oktober stond deze nog op -1. In november daalde de index naar -21 en in december leverde deze nog eens 15 punten in en sloot 2012 af op een stand van -36. In januari dit jaar klom de deelindicator naar een stand van -29.

 

Koopbereidheid nog altijd laag

Consumenten waren vorige maand minder somber dan in december. Het consumentenvertrouwen steeg met 4 punten naar -35. Nederlanders zijn vooral minder pessimistisch over het economische klimaat. Hun koopbereidheid nam ook wat toe. Het consumentenvertrouwen blijft echter laag. Consumenten waren in januari veel minder negatief over het economische klimaat in de komende twaalf maanden dan een maand eerder. De stemming van consumenten over hun eigen financiële situatie verbeterde in januari ook. Het oordeel over het doen van grote aankopen veranderde echter niet. De koopbereidheid is nog altijd laag. Ook al is het consumentenvertrouwen gestegen, voor de woonbranche is het van belang dat het oordeel over het doen van grote aankopen verbetert. Helaas vindt men het nog steeds geen goede tijd om grote aankopen te doen.

 

Producentenvertrouwen onveranderd

Het producentenvertrouwen bleef onveranderd op -5,6 staan. Dit is opgebouwd uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel over de orderpositie en het oordeel over de voorraden. Het oordeel over de voorraden verbeterde met 1 punt. Deze verbetering wordt echter teniet gedaan met het cijfer over de verwachte bedrijvigheid, dat met bijna 1 punt daalde.

Wilt u zelf direct weten hoe u ervoor staat ten opzichte van uw collega's in de woonbranche? Vul dan op www.woonpanel.nl de Economische barometer in. Na het beantwoorden van enkele vragen ziet u direct de onderzoeksresultaten van de hele woonbranche over de afgelopen week. U kunt deze barometer van onderzoeksbureau Van Es Marketing Services iedere week invullen.
Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen