Economische barometer daalt nog iets verder

Economische barometer daalt nog iets verder | Parketblad


ALMELO - De Economische barometer voor de woonbranche is in november geëindigd op -16, een fractie lager dan de eindstand van de voorgaande maand. Negatieve ontwikkelingen waren in november het sterkst bij de index van de weekomzetmutaties van het woonzakenpanel.nl. In oktober stond deze nog op -1. Over vorige maand komt de index uit op een stand van -21, een scherpe daling van 20 punten.

 

De indicator van het consumentenvertrouwen is met 5 punten gedaald en komt uit op -37. Consumenten zijn veel negatiever over de toekomstige economie en hun toekomstige financiële situatie dan in oktober. Men is aanzienlijk pessimistischer over het economisch klimaat in de komende twaalf maanden. De deelindicator van het economisch klimaat verslechterde 12 punten en kwam uit op -56. Ook over zijn eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden is de consument veel negatiever dan in oktober. Deze indicator verslechterde 12 punten en komt uit op -32, een diepterecord.

Tegenover deze verslechtering staat een verbetering van de stemming over de eigen financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden. Over het doen van duurzame aankopen is de consument ook minder pessimistisch dan een maand eerder.

 

Producentenvertrouwen beter

De indicator van het producentenvertrouwen steeg in november met 0,7 punten en komt uit op -7. Met name de deelindicatoren verwachte bedrijvigheid en het oordeel over de orderpositie lieten een verbetering zien. Daarmee is aan de daling van deze deelindicatoren over de afgelopen maanden een einde gekomen.

Wilt u zelf direct weten hoe u ervoor staat ten opzichte van uw collega's in de woonbranche? Vul dan op www.woonpanel.nl de Economische barometer in. Na het beantwoorden van enkele vragen ziet u direct de onderzoeksresultaten van de hele woonbranche over de afgelopen week. U kunt deze barometer van onderzoeksbureau Van Es Marketing Services iedere week invullen.
Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Parketblad nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen