Economische barometer in april iets verbeterd

Economische barometer in april iets verbeterd | Parketblad


ALMELO – De Economische barometer voor de woonbranche is in april 2,7 punten hoger geëindigd dan in maart en sloot de maand af op een stand van -13,7. De belangrijkste oorzaak van de verbetering is de verbeterde weekomzetmutaties van woondetaillisten. Ook het consumentenvertrouwen was iets minder negatief dan in de voorgaande maand. De cijfers over de woningmarkt en het producentenvertrouwen verslechterden echter.

De index van de weekomzetmutaties van woondetaillisten op woonzakenpanel.nl liet een flinke verbetering zien in april. Eind maart stond deze deelindicator op -23. In april steeg deze deelindicator naar een stand van -13.

 

Consumenten minder somber

Consumenten waren in april minder somber dan in maart. Het consumentenvertrouwen steeg met 6 punten en kwam uit op -35. Ook in maart was de stemming iets minder negatief dan een maand eerder. De verbeteringen volgen echter op een historisch dieptepunt. Het consumentenvertrouwen is nog altijd erg laag. Consumenten waren in april beduidend minder somber over het algemeen economisch klimaat in de komende 12 maanden dan in maart. Over het economisch klimaat in de afgelopen 12 maanden oordeelden ze ook minder negatief. Per saldo steeg de deelindicator economisch klimaat 8 punten, naar -53.

Ook over hun financiële situatie waren consumenten minder pessimistisch dan een maand eerder. De tijd voor het doen van grote aankopen, zoals vloeren, vindt men echter vrijwel even ongunstig. Hierdoor zal het verbeterde consumentenvertrouwen naar verwachting niet direct resulteren in meer bestedingen in de woonbranche.

 

Ondernemers iets pessimistischer

Ondernemers in de Nederlandse industrie zijn in april iets pessimistischer geworden over de economie, aldus het CBS. De index waarmee het CBS het vertrouwen meet, zakte deze maand van min 4,8 naar min 5,6. Het vertrouwen nam daarmee voor de tweede achtereenvolgende maand af. De ondernemers waren vooral pessimistischer over hun orders. Over de toekomstige productie waren de ondernemers daarentegen minder negatief dan in maart. De bezettingsgraad in de industrie daalde in april tot 75,6 procent. Dat is het laagste niveau sinds april 2009. Sinds medio 2011 is de bezettingsgraad vrijwel onafgebroken gedaald.

 

Wilt u zelf direct weten hoe u ervoor staat ten opzichte van uw collega’s in de woonbranche? Vul dan op www.woonpanel.nl de Economische barometer in. Na het beantwoorden van enkele vragen ziet u direct de onderzoeksresultaten van de hele woonbranche over de afgelopen week. U kunt deze barometer van onderzoeksbureau Van Es Marketing Services iedere week invullen.
Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen