Economische barometer in juni onveranderd laag

09-07-2013
Economische barometer in juni onveranderd laag

Economische barometer in juni onveranderd laag


ALMELO – De stand van de Economische barometer voor de woonbranche is in juni met een stand van -19,76 nagenoeg gelijk gebleven aan de slotstand van mei (-19,70). Slechtere cijfers over het consumentenvertrouwen werden de afgelopen maand gecompenseerd door iets verbeterde cijfers over de woningmarkt. Ook de weekomzetmutaties van woondetaillisten toonden in juni een lichte verbetering ten opzichte van de maand daarvoor.

 

De index van de weekomzetmutaties van woondetaillisten op woonzakenpanel.nl liet in juni een lichte verbetering zien. Eind mei stond deze deelindicator op -28,1, in juni verbeterde hij naar een stand van -26,6.

 

Stemming verslechtert weer

Na drie maanden van verbetering verslechterde in juni de stemming van consumenten weer. Hun vertrouwen daalde 4 punten en kwam uit op -36. Mensen waren in juni veel negatiever over de economische situatie in de komende twaalf maanden dan de maand daarvoor. De koopbereidheid blijft laag. Deze deelindicator daalde in juni met 1 punt. Consumenten vonden vorige maand de tijd iets ongunstiger voor het doen van grote aankopen als meubels en woninginrichting.

 

Fractie minder pessimistisch

Ondernemers in de Nederlandse industrie zijn in juni een fractie minder pessimistisch geworden, aldus het CBS. De index steeg in juni van -4,2 naar -4,1. Het vertrouwen nam daarmee voor de tweede achtereenvolgende maand toe. De ondernemers waren vooral optimistischer over hun orderpositie. Over de toekomstige productie en het oordeel over de voorraden waren zij daarentegen minder positief dan in mei.

 

Wilt u zelf direct weten hoe u ervoor staat ten opzichte van uw collega’s in de woonbranche? Vul dan op www.woonpanel.nl de Economische barometer in. Na het beantwoorden van enkele vragen ziet u direct de onderzoeksresultaten van de hele woonbranche over de afgelopen week. U kunt deze barometer van onderzoeksbureau Van Es Marketing Services iedere week invullen.