Economische barometer in mei 6 punten gedaald

Economische barometer in mei 6 punten gedaald | Parketblad


ALMELO – De Economische barometer voor de woonbranche is in mei 6 punten lager geëindigd dan in april en sloot de maand af op een stand van -19,7. De belangrijkste oorzaak van de daling is de verslechterde situatie op de woningmarkt. Ook de weekomzetmutaties van woondetaillisten waren beduidend slechter dan in april. De cijfers over het consumenten- en producentenvertrouwen verbeterden licht.

 

De index van de weekomzetmutaties van woondetaillisten op woonzakenpanel.nl liet in mei een forse daling zien. Eind april stond deze deelindicator op -13. De maand daarop daalde deze deelindicator naar een stand van -28, een daling van 15 punten.

 

Koopbereidheid onveranderd laag

Consumenten waren in mei minder pessimistisch over het algemeen economisch klimaat dan in april, maar hun koopbereidheid bleef onveranderd laag. Het consumentenvertrouwen steeg 3 punten en kwam uit op -32. De stemming verbeterde voor de derde achtereenvolgende maand, na een historisch dieptepunt in februari.

Consumenten zijn vooral minder somber over de toekomst. Het oordeel over het economische klimaat in de komende twaalf maanden verbeterde met 13 punten. De stemming over de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden verbeterde ook. Men vindt de tijd echter wat ongunstiger voor het doen van grote aankopen, zoals meubels en woninginrichting. Per saldo daalde de deelindicator koopbereidheid 1 punt, naar -24.

 

Producenten minder somber

Producenten waren in mei minder somber dan in april. Het producentenvertrouwen steeg van -5,6 naar -4,2. De verbetering in mei volgt op een verslechtering van de stemming in maart en april. De ondernemers waren in mei vooral minder somber over de verwachte productie en hun orderpositie. Ook het oordeel over de voorraden verbeterde.

Daarnaast waren de ondernemers in mei ook iets minder pessimistisch over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche. Van hen verwacht 19 procent dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen, terwijl bijna 8 procent op een toename rekent. Het saldo (-11) verbeterde voor de derde achtereenvolgende maand.

 

Wilt u zelf direct weten hoe u ervoor staat ten opzichte van uw collega’s in de woonbranche? Vul dan op www.woonpanel.nl de Economische barometer in. Na het beantwoorden van enkele vragen ziet u direct de onderzoeksresultaten van de hele woonbranche over de afgelopen week. U kunt deze barometer van onderzoeksbureau Van Es Marketing Services iedere week invullen.
Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen