Een paar leuke fineerfoto's

27-10-2016
Een paar leuke fineerfoto's

Een paar leuke fineerfoto's
RIJSWIJK- Op deze site en in het blad gaat het niet vaak over de dunste houtlaag waarmee van alles en nog wat bekleed kan worden: het edele fineerhout. De Duitse vereniging IFN (Initiative Furnier & Natur) stuurt me een paar leuke voorbeelden.

Fineer kennen we natuurlijk van interieur afwerking (wand en plafondplaten), uit de meubelindustrie en van de fineer parket vloeren van, bijvoorbeeld Par-ky. Maar ook op een kleiner oppervlak leent deze natuurlijke afwerking zich voor mooie resultaten, zo stelt  de IFN. Denk aan de afwerking in een auto of als detail van een kast of lamp. Een witte kast valt ineens veel meer op met een lade die met fineer is afgewerkt. Het koele, zakelijke interieur van een auto krijgt een warm accent door fineer in het dashboard of in de portieren.

Maar er zijn ook gefineerde ski's, designertassen en zelfs mousepads. Juist bij het toepassen van fineer let men op de tekening en de kleur van het hout en valt het nog meer op dat ieder gefineerd product in feite uniek is, hoezeer ik die uitdrukking ook wantrouw. Leuk om te weten: ook fineerhout komt vaak uit gecertificeerde bossen en de meest toegepaste Europese houtsoorten zijn ahorn, beuken, eiken, essen en noten. De meeste fineerlagen zijn tussen de 0,45 en 6 mm dik. Ga maar na hoeveel lagen men dus uit een mooie stam kan schillen. Op de foto boven een gefineerde lampenkap. Hieronder een dashboard, een meubel en een mousepad.

Een paar leuke fineerfoto's
Een paar leuke fineerfoto's
Een paar leuke fineerfoto's