En daar gaan we weer!

20-09-2017
En daar gaan we weer!

En daar gaan we weer!


RIJSWIJK - Zoveel plaatjes van stukken zeep, zoveel afleveringen zijn er van de soap opera Klik Verbindingen. Deze keer: I4F klaagt Vällinge aan bij het Amerikaanse patentbureau voor een patent van de Zweden dat niet zou kloppen.

Innovations4Flooring (I4F) heeft bij het Patent Trial Appeal Board (PTAB) van het US Patent and Trademark Office (USPTO) een claim neergelegd dat het Vällinge patent US 7, 398, 625 (afgekort: 625) ongeldig zou zijn omdat het inbreuk zou maken op een al veel langer bestaand ontwerp. De verwachting is dat de PTAB een besluit zal nemen in de komende zes maanden dat uiterlijk een jaar daarna van kracht zal worden.

Het idee is dat I4F een Europees patent van Vällinge wil bestrijden via een uitspraak in Amerika. Hiertoe heeft I4F bij het Gerechtshof in Den Haag in maart 2016 een zaak aanhangig gemaakt. Een eerste uitspraak wordt binnenkort (in ieder geval voor binnen een jaar vanaf nu) verwacht, aldus I4F. Patent 625 is een belangrijk patent voor Vällinge in Amerika als het gaat om de lange zijde van een vloerdeel. Mocht de opzet van I4F lukken dan komt er, volgens het bedrijf dat gevestigd is in Willemstad, een einde aan de "onrechtmatige royalties die Vällinge nu ontvangt" en komt er een einde aan een patent op iets dat volgens I4F niet gepatenteerd kan worden.

Ook komt er zo een einde aan de stroom rechtszaken die de Zweden aanspannen in Amerika tegen bedrijven die in hun ogen onrechtmatig het Vällinge kliksysteem van patent 625 toepassen zonder Vällinge daarvoor te betalen. U raadt het al, dit zijn bedrijven (leveranciers en retailers) die menen dat het een klik verbinding van I4F is. Wat ook zo is, aldus I4F.

John Rietveldt, I4F’s CEO: “Välinge’s patenten worden al veel te lang opgedrongen aan de vloeren markt, en het ongeldig doen verklaren van deze patenten brengt de keuzevrijheid in de markt weer terug. Wij vertrouwen er op dat onze licentienemers en klanten beschermd zullen worden tegen deze claims en wij doen er alles aan om de keuzevrijheid in de markt te beschermen. Het stoppen van de intimidatie praktijken van Vällinge had al lang moeten gebeuren." En wat zeg ik dan altijd? Wordt vervolgd...