EPLF: ‘Eerste kwartaal 2013 stabiel’

17-07-2013
EPLF: ‘Eerste kwartaal 2013 stabiel’

EPLF: ‘Eerste kwartaal 2013 stabiel’

SALZBURG – De Europese Producenten van Laminaatvloeren hebben onlangs hun jaarvergadering gehouden bij Kaindl te Salzburg. Daar troffen zich meer dan 70 vertegenwoordigers van de 22 gewone (producenten) en 23 buitengewone (toeleveranciers) EPLF-leden. Een van de hoofdonderwerpen van de bijeenkomst was de economische toestand van de laminaatbranche in Europa.

“De markt voor door onze leden in Europa geproduceerde laminaatvloeren is in het eerste kwartaal van dit jaar relatief stabiel gebleven, in vergelijking met dezelfde periode 2012. Tussen de verschillende afzetmarkten zitten wel grote verschillen. Zo groeiden Azië en Zuid-Amerika flink, Oost-Europa een beetje maar is de afzet in Noord-Amerika en Europa gestabiliseerd”, aldus voorzitter Ludger Schindler, die bij MeisterWerke Schulte werkt. De belangenvereniging zegt in Europa en Turkije een aandeel van 89 procent in de laminaatproductie te hebben en wereldwijd 53 procent van al deze vloeren te maken. China groeit echter sterk en streefde in 2012 met een productieaandeel van 28 procent wereldwijd Duitsland (27 procent) voorbij als het land met de grootste productie.

 

Interessant is dat de leden voor het eerst met afzetcijfers naar vloerdikte kwamen. 45 procent van de vloeren was ≤ 7,5 mm, 45 procent was 8-9 mm en 10 procent ≥ 10 mm. In West-Europa worden vooral de dunnere vloeren verkocht.