EPLF: ‘Naaldhoutdecors dé trendsetter bij laminaat’

15-01-2013
EPLF: ‘Naaldhoutdecors dé trendsetter bij laminaat’

EPLF: ‘Naaldhoutdecors dé trendsetter bij laminaat’

DOMOTEX HANNOVER – Volgens de jaarlijkse persconferentie van de Europese Producenten van Laminaatvloeren (EPLF) op Domotex zullen laminaatvloeren dit jaar nog meer dan ooit ‘design-georiënteerd’ zijn. De belangenorganisatie ziet daarbij in de eerste plaats een rol weggelegd voor naaldhoutsoorten als lariks en grenen.

 

“Hierbij zien wij experimentele houtoptieken met blauwige en groenige scheuren en knoesten. Dergelijke decors worden de komende jaren dé trendsetter bij laminaat. Behalve naaldhout zullen ook decors in loofhoutsoorten als essen en iepen oprukken. Deze komen terug in hun natuurlijk lichte kleur en structuur, maar ook in door kleuren vervreemde structuren die er designtechnisch uitspringen.” Voor de massamarkt blijft eiken de lieveling van de designers. “Dit dankzij de bijna ongeperkte mogelijkheden die deze houtsoort biedt”, aldus de EPLF. Foto: Schattdecor (www.schattdecor.de).

 

‘Matte optieken helemaal in’

Fantasiedecors zullen volgens de belangenorganisatie (www.eplf.com) de komende jaren vooral bewerkingen van houtoppervlakken zijn. “Ook hier geldt dat de mogelijkheden vrijwel onbegrensd zijn. Dit dankzij de moderne druktechnieken en alle manieren om het vloeroppervlak voelbaar te maken. Matte optieken zijn hierbij, net als bij meubels, helemaal in.” Tot slot signaleert de EPLF een trend richting lange en brede planken met v-groeven. Veel laminaatfabrikanten maken deze al jaren voor de Nederlandse en Belgische markt, waar planken al langer in zijn.

 

Nog meer grenen en iepen

Volgens een persbericht van Interprint zullen de authenticiteit en natuurlijkheid van de houtdecors dit jaar een hoogtepunt bereiken. “De consument zoekt houtoppervlakken die er net zo uitzien én voelen als echt hout. Decors die karakter en contrast uitstralen dankzij kleuren, het aanbrengen van knoesten en scheuren en andere bewerkingen die de vloer een doorleefd uiterlijk geven”, vertelt Leo Bisping van de Duitse decorpapierdrukker (www.interprint.de). “Want decors moeten diepzinnig zijn, geschiedenis hebben en bij de inrichtingwensen van allerlei doelgroepen passen. Dankzij de nieuwe oppervlaktestructuren zie je onze decors niet alleen maar kun je deze ook voelen.” Ook Interprint komt met nieuwe decors in grenen (Bob’s pine) en iepen (Wanaka), maar houdt ook het eiken (Old England Oak) in ere.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bob’s pine.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanaka.


 

 

 

 

 

 

 

Old England Oak.

 

EPLF: ‘Naaldhoutdecors dé trendsetter bij laminaat’
EPLF: ‘Naaldhoutdecors dé trendsetter bij laminaat’
EPLF: ‘Naaldhoutdecors dé trendsetter bij laminaat’