EPLF: laminaat is hygiënisch en vriendelijk in onderhoud

27-09-2016
EPLF: laminaat is hygiënisch en vriendelijk in onderhoud

EPLF: laminaat is hygiënisch en vriendelijk in onderhoud


BAD HONNEF- De Europese club van laminaat producenten (EPLF) doet er alles aan om haar producten op een zo positief mogelijke wijze te presenteren en dat is zeer begrijpelijk. Nu benadrukt men de hygiëne en het onderhoudsgemak.

Duurzaamheid, gezondheid en lange levensduur. Het zijn de drie woorden van de laminaat mantra die op gezette tijden vanuit het Duitse Bad Honnef worden aangeheven. Nu komen hygiëne en gemak in onderhoud daarbij. In de woorden van de EPLF: "Laminaat is de eco-vriendelijke topkeuze voor een onderhoudsvriendelijke vloer in een gezonde woonomgeving."

Laminaat voelt, denk ik, al een tijde de hete adem van LVT in de nek, zowel in de projectmarkt als bij particulieren thuis. De makers van vinyl stroken en tegels kunnen natuurlijk evengoed beweren dat hun product hygiënisch en vriendelijk in onderhoud is. Daarom komt de EPLF opnieuw met een rapport van het bekende Fraunhofer Instituut uit 2007 op de proppen waarin de omschrijvingen "eco-vriendelijk houtproduct" (dit slaat uiteraard op de HDF kern en eventueel ook de onderzijde, niet op de melanine tussenlaag en kunststof toplaag die net zoveel te maken hebben met hout als ik met trampolinespringen}, "vrijwel geurloos en met een lage emissiewaarde" en "eenvoudig te reinigen en geschikt voor allergie patiënten" prominent figureren.

Met hernieuwde energie gooit de EPLF nu de volgende ballen op: het gladde, gesloten opperval van laminaat geeft huismijten en ander minuscuul ongedierte geen kans, de krasvastheid zorgt er voor dat huisvuil niet doordringt in de vloer. Hondenharen en opdwarrelend stof door spelende kinderen? Slaan gewoon neer en zijn eenvoudig weg te halen met de vochtige doek, bezem. mop of de stofzuiger.

Take that, kamerbreed tapijt, zo lijkt de boodschap te luiden. Dat LVT met dezelfde eigenschappen zich ook prominent kan profileren mag dan misschien jammer zijn, maar die tapijtjongens moeten na tien jaar eens ophouden met hun halfbakken gezondheidsoffensief ten koste van harde of elastische vloerbedekking, zo lees ik toch een beetje tussen de regels door. Op de foto laminaat van Wineo.