EPLF: Nieuwe trend, oude styling

13-11-2015
EPLF: Nieuwe trend, oude styling

EPLF: Nieuwe trend, oude styling

BIELEFELD (D)- Het blijft tobben met laminaat en trends: de Europese Federatie van laminaat producenten (EPLF) meldt een nieuwe woontrend en stuurt echter oubollige plaatjes op.

Urban Industrial Interior, zo noemt de federatie de nieuwste woontrend. Op zich helemaal juist gespot: jonge mensen, vaak werkzaam in de creatieve sector, trekken naar de stad en gaan wonen in oude fabrieken omdat er een gebrek aan woningen is en omdat ze dat gaaf vinden. Na een tijdje trekken ze weer verder naar het volgende voormalige bedrijfspand. Nomadisch Wonen, heet deze trend in ons land. De Duitsers houden het op Urban Industrial Interior. Staal, beton, hijsbalken met haken, grote ramen, onhandige kolommen, steenkoud maar wat een fantastisch uitzicht!

De EPLF zegt dat haar leden daar op inspringen door met houtdecoren te komen waar beton en metaal in verwerkt zijn en die dankzij de nieuwste digitale print en embossingmethoden ook voelen als een industriële vloer. Straks op Domotex gaan we dit allemaal zien, zo belooft de federatie. Dat klinkt spannend en veelbelovend. Minder spannend klinkt het wanneer er gemeld wordt dat het landelijke wonen ook deel uitmaakt van Urban Industrial Interior: lange, brede planken, bijna geen noestjes of scheuren, in kalmerende greige en grijstinten. Niet alleen in eiken, maar ook in essen, beuken en naaldhout. Mmmm, is dit niet een voorbeeld van de trend naar het bestaande aanbod aanpassen in plaats van andersom?

Helemaal oud en vertrouwd wordt het wanneer de EPLF spreekt over de toepassing van laminaat in badkamers, keukens en in projecten. Dat hebben we al meerdere keren eerder gehoord. Hetzelfde geldt voor het milieuvriendelijke aspect van laminaat. Het blijft een heikel punt: is een plastic vloer milieuvriendelijker dan het omzagen van een boom? Maar de kers op de slagroomtaart zijn de meegestuurde foto's: landelijke oubolligheid troef, geen enkel spoor van een oude fabriek, bebaarde bewoner, zelf geknutselde racefiets of monsterlijk grote espresso machine die op solar energy loopt. Geen kroppen zelfgeteelde sla in de kantoortuin onder een glaskoepel. Geen Fender Rhodes piano. Hebben ze het weer niet begrepen in Bielefeld.