FEP bevestigt: parket zit in de lift

02-02-2017
FEP bevestigt: parket zit in de lift

FEP bevestigt: parket zit in de lift


HANNOVER- Domotex ligt al weer een week of twee achter ons, ik kom nu pas toe aan het bericht van de Europese Parketfederatie (FEP) die ook in Hannover vergaderde. Verheugend nieuws: de fabrikanten bevestigen dat het goed gaat met ons aller parket!

De FEP had het al eerder aangekondigd dat de totale parketconsumptie in Europa met 2 procent gestegen zou zijn ten opzichte van 2015. Tijdens de vergadering werd deze observatie vanuit de federatie door de leden bevestigd: ja, we hebben 2 procent geplust. In juni komt het gezelschap opnieuw bij elkaar in Boedapest en daar kan men pas echt een klap op de twee procent stijging geven.

Vanwaar dit gedraai en gedoe? Zeg gewoon dat het die beide procenten is en klaar? Ne, zo werkt het niet, want niet alle leden zitten in de plus. Finland zit in de min. Zweden, Tsjechië, ons land en België scoren precies die 2 procent groei. Spanje zit daar nog onder (maar heeft wel de potentie om de 2 te halen), Italië zit nog dichter bij de top (maar daar ligt een politieke en economische crisis altijd op de loer) en de twee grootste parketmarkten van ons continent, Duitsland en Oostenrijk, komen niet in de buurt van 2 procent. Daar is men blij met een stabiele markt: niets er bij maar zeker niets er af. Zwitserland staat stil (in tegenstelling tot haar horloges en koekoeksklokken) en Hongarije, gastland van de bijeenkomst straks in juni, groeit slechts nominaal wat betreft de hoeveelheid verkocht parket.

Het is al eerder gememoreerd: de schaarste van eiken. De bomen groeien 60-80 jaar en worden dan gerooid maar parket staat niet vooraan bij het opkopen van het hout: wijnvaten en houtfineer gaan voor, daarna zijn de parketproducenten pas aan de beurt. Bovendien neemt de totale hoeveelheid bossen af en de eik is een gevoelige boomsoort die geen andere bomen (die voedsel en zonlicht inpikken door sneller te groeien) in de buurt duldt. De FEP maakt zich dus zorgen op de langere termijn en niet onterecht. Het promoten van beuken, essen en andere houtsoorten moet dan ook in dit licht worden gezien en zeker in Duitsland en Oostenrijk durft men vaker te kiezen voor ander hout dan eiken op de vloer.

De laatste stoorzender die het feestje van twee procent probeert te bederven zijn de LVT en laminaat vloeren die, ieder in een eigen tempo en omvang, met hun graag-op-hout-willen-lijken-maar-het-toch-niet-zijn uitstraling veel marktaandeel van parket afsnoepen. Even realistisch, vrienden van de FEP: parket is een totaal ander product met een andere prijs-kwaliteit verhouding dan LVT of laminaat. Parket zal nooit ergens een marktaandeel van 40 procent of meer halen, zelfs niet in Duitsland met de bijna 30 procent parket van nu. Maar dromen mag altijd...