FEP: blijdschap en bezorgdheid

05-02-2016
FEP: blijdschap en bezorgdheid

FEP: blijdschap en bezorgdheid

BRUSSEL- De Europese Federatie van Parketfabrikanten (FEP) is verheugd met de lichte groei in de hoeveelheid verkocht parket in sommige Europese landen. Tegelijk zijn er wel zorgen, volgens de Federatie.

Na het krimpen van de markt in 2014 ziet het er naar uit dat 2015 een beter parketjaar is geweest in Europa. Met name de laatste maanden was er groei zichtbaar in Zweden, Hongarije, Nederland, België en Polen. Ook Zuid-Europa krabbelt een beetje overeind en in Frankrijk lijkt het ook iets beter te gaan met parket.

Maar Duitsland stagneert, net als Oostenrijk en Zwitserland. Dit baart de FEP zorgen, net als de dalende houtvoorraden die de prijs van het parket omhoog dreigen te duwen. Een andere ontwikkeling die tot nadenken en reageren stemt is het groeiende onvermogen van de meeste consumenten om het verschil tussen echt hout en de decoren van LVT en laminaat vloeren te zien. Deze zijn inmiddels zo natuurgetrouw dat het niet verwonderlijk is dat mensen het verwarren met echt hout. Bovendien putten leveranciers van LVT en laminaat zich uit in het opsommen van de voordelen van hun vloeren in leggen, onderhoud en prijs.

De FEP blijft echter optimistisch, want LVT en laminaat blijven kunstmatige producten, in tegenstelling tot parket dat ECHT HOUT is en blijft. Vroeg of laat zullen mensen de (esthetische) waarde van parket herontdekken, zo stelt de Federatie positief en onomwonden. Waarvoor hulde.