FEP over eerste kwartaal 2013

14-05-2013
FEP over eerste kwartaal 2013

FEP over eerste kwartaal 2013


BRUSSEL – De Federatie van de Europese Parketindustrie heeft haar visie over het eerste kwartaal 2013 bekendgemaakt. “Hoewel de situatie van land tot land sterk kan verschillen, staan de parketfabrikanten in Europa nog steeds voor grote uitdagingen. De markt vertoont immers nog geen tekenen van het door de Europese autoriteiten aangekondigde economische herstel”, aldus voorzitter Lars Gunnar Andersen.

Het enige groeiland is Noorwegen. Oostenrijk, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en Zweden dalen. In Denemarken, Duitsland en Zwitserland is de parketmarkt stabiel, net als in België. Volgens de FEP is de parketconsumptie hier in 2012 gestabiliseerd. De belangenorganisatie verwacht dat productie voor dat jaar zal uitkomen op een groei met goede marges. “Het eerste kwartaal van 2013 lijkt deze trend te volgen”, aldus een persbericht van 24 april.

Wat Nederland betreft, ziet de FEP dat de negatieve markt van 2012 zich voortzet. “De parketconsumptie ligt 10 procent lager dan in het eerste kwartaal 2012. Hoewel de renovatiemarkt groeit, is dit niet de oplossing voor parketproducenten om meer vierkante meters te verkopen. De productie groeit wel en is voor 60-65 procent bedoeld voor de export. Deze bestaat vooral uit tweelaagsvloeren.” De definitieve jaarcijfers worden bekendgemaakt op de jaarvergadering van de FEP. Deze vindt 6 en 7 juni plaats in Brussel.