FEP: Parket blijft zich positief ontwikkelen

11-09-2017
FEP: Parket blijft zich positief ontwikkelen

FEP: Parket blijft zich positief ontwikkelen


BRUSSEL - De Europese federatie van parket fabrikanten (FEP) meldt opnieuw dat de verkoop van parket in de meeste Europese landen blijft stijgen. Verheugend nieuws!

Op 1 september kwam het bestuur van de FEP bij elkaar om de cijfers te vergelijken. Het is een bescheiden groei die wordt genoteerd in de meeste landen, maar gezien het diepe dal waar het parket uit komt is dit nog steeds een positieve trend. Er worden meer huizen gebouwd en parket lift daar, zij het niet al te uitbundig, op mee. Het eerste halfjaar van 2017 kent geen daling in de verkoop van parket, in welk FEP land dan ook.

Grote stijgers zijn Nederland (maar liefst 7 procent) en Zweden (bijna 4 procent), de overige landen stijgen tussen de 1,5 en 3 procent en de landen waar de verkoop stabiel is gebleven zijn Finland, Noorwegen, Spanje en Zwitserland. Het Verenigd Koninkrijk behoort niet tot de FEP, maar volgens mij zit parket daar nog steeds in de lift, alhoewel Brexit daar ongetwijfeld roet in het eten gaat gooien omdat de Britten hun parket voor het overgrote deel importeren vanuit FEP landen.

De grootste parketmarkt van Europa is en blijft Duitsland. Zagen we daar een paar perioden een stabilisatie van de markt, nu is er weer een lichte stijging van 2 procent genoteerd. Maar leggers zijn schaars bij de Oosterburen en de concurrentie met LVT blijft scherp. In ons land speelt nog een ander probleem: schaarste van eikenhout voor parket. Wij hebben zelf geen noemenswaardige eiken areaal binnen onze grenzen, in tegenstelling tot veel andere FEP landen. En ook wij hebben last van een tekort aan leggers een agressieve marketing van andere vloertypen.