FEP: Parketbranche definitief uit de recessie

BOEDAPEST - Voor de éénenzestigste keer werd op 15 en 16 juni 2017 de FEP bijeenkomst gehouden. Tijdens het congres worden de statistieken en marktontwikkelingen doorgenomen. Van 2007 tot 2012 kelderde de parketverkoop in Europa met maar liefst 30 procent. Tijdens de presentatie van de cijfers over 2016 werd vastgesteld dat de verkoop van parket nu vier jaar op rij in de lift zit.
In 2016 werd er 2,3 % meer verkocht dan in 2015. Het zijn geen grote stijgingen, maar wel werd er verheugd vastgesteld dat ook de nabije toekomst positief is.


Momenteel is het percentage parket dat er in Europa wordt verkocht slechts 5 %. Er is dus nog veel eer te behalen. Doel is om de komende jaren het percentage naar 7 % te krijgen. Vorig jaar is al het project hiervoor gestart, geheten "From five to seven".

 

Als bedreiging werd het feit aangehaald dat de krapte van het eikenhout de komende jaren de kop op zal steken. Met name de dikkere stammen, waar het bredere hout uit geproduceerd moet worden zal moeilijker verkrijgbaar en duurder worden. Als alternatief is eigenlijk alleen maar beuken in grote hoeveelheden beschikbaar.

 

Namens Nederland was Hans Kamerbeek namens de Parket Alliance aanwezig en Lars Versteeg namens Flamingo Parket. Het derde lid, de heer Broersen van FB Hout, was helaas verhinderd.