FEP rapporteert: bijna iedere lidstaat zit in de lift

FEP rapporteert: bijna iedere lidstaat zit in de lift | Parketblad


RIJSWIJK- De Federatie van Europese Parketfabrikanten (FEP) is een paar weken geleden weer bij elkaar gekomen om de marktsituatie per lidstaat te bespreken en te bepalen. Conclusie: op twee landen na gaat het in ieder land goed, beter, best.

Het eerste halfjaar van dit jaar was weer beter wat betreft de omzet van parket in de meeste Europese landen dan het eerste halfjaar van 2015, zo meldt de Federatie. Ik ga hier niet land voor land de situatie weergeven, maar in de meeste landen is er een stijging genoteerd van om en nabij 3 procent. Voor Duitsland geldt echter dat men na deze stijging vreest voor het tweede halfjaar. De vraag schijnt daar weer te zijn gedaald. In Italië zijn de banken nog steeds zeer terughoudend in het verstrekken van hypotheken, dus verwacht men ook een minder positieve eindscore voor dit jaar.

Finland en Zwitserland zitten in de min, volgens de FEP. In Finland liggen projecten stil en is de markt met maar liefst 15 procent gedaald. Over het hele jaar verwacht men een daling van 10 procent in omzet. In Zwitserland lijdt men onder de van overheidswege opgelegde beperking in het bouwen van het aantal vakantiewoningen. De daling in omzet bedraagt 5 procent in de eerste zes maanden en men verwacht in de Alpen een totale daling van 3 procent over 2016. Noorwegen is het enige land zonder stijging of daling en dat is, na een zware periode, een lichtpuntje.

En ons land? De zeer korte toelichting bij de groene pijl omhoog voor Nederland luidt: "De Nederlandse markt wist het resultaat om te buigen naar een stijging van 3 procent over het eerste halfjaar. Het voortzetten van deze trend is ook voorspeld voor de tweede helft van dit jaar."
Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen