FEP verwacht consumptiedaling van 4 procent

04-02-2013
FEP verwacht consumptiedaling van 4 procent

FEP verwacht consumptiedaling van 4 procent


BRUSSEL – De Federatie van de Europese Parketindustrie laat in een persbericht van 30 januari weten dat zij verwacht dat de parketconsumptie in de landen van de EU en EFTA in 2012 een verlies van 4 procent zal moeten optekenen. De FEP verwacht voor vorig jaar een parketconsumptie van iets meer dan 91 miljoen vierkante meter. In 2011 nam de consumptie met 1,65 procent af en groeide de productie met 0,58 procent. In dat jaar werd in de EU/EFTA nog 91,5 miljoen vierkante meter parket verkocht.

De prognoses voor 2012 zijn gebaseerd op cijfers van de leden, die deze medio januari aanleverden tijdens een vergadering op Domotex Hannover. Voorzitter Lars Gunnar Andersen benadrukt dat de cijfers voor 2012 nog niet definitief vaststaan. Die worden bekendgemaakt tijdens de jaarvergadering van de FEP (www.parquet.net). Deze vindt 6 en 7 juni plaats in Brussel.

 

 

Nederland en België

Binnen de FEP doen alleen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland het echt goed. De cijfers in Zuid-Europa zijn vaak bedroevend laag, onder andere door een extreem hoge werkloosheid. Andere landen leiden onder hoge energie- en transportkosten, felle concurrentiedruk en de onzekere wisselkoers tussen euro en dollar. Gunnar Andersen: “Maar de economische vooruitzichten voor het tweede kwartaal zijn optimistisch. Die moeten ook het consumentenvertrouwen oppeppen. Als dat gebeurt, zijn wij er klaar voor!”

In België meldt Fedustria over de eerste negen maanden van 2012 voor parketfabrikanten een omzetstijging van 7,5 procent ten opzichte van dezelfde periode 2011. De rest van de Belgische houtindustrie zag zijn omzet in deze periode dalen met 3,4 procent. De Nederlandse Alliance van Parketfabrikanten en Importeurs geeft nooit cijfers vrij, maar voor de fabrikanten daar is het interessant te weten dat de FEP in haar persbericht een grote vraag naar meerlaags breedstrook meldt.