Forbo Flooring in gesprek met klimaatonderhandelaar Diederik Samson

26-07-2018
Forbo Flooring in gesprek met klimaatonderhandelaar Diederik Samson

Forbo Flooring in gesprek met klimaatonderhandelaar Diederik Samson
Forbo Flooring gaat een dezer dagen bij klimaatonderhandelaar Diederik Samson aankloppen om meer aandacht te vragen voor het gebruik van duurzame en hernieuwbare materialen in de gebouwde omgeving. Alhoewel het Klimaatakkoord ook volgens Forbo een grote stap in de goede richting is, meent de vloerproducent dat er nog ruimte onbenut wordt gelaten op dit gebied.

 Volgens Udo Weijkamp, Directeur Forbo in Nederland en zeer begaan met duurzaamheid, staan er hele goede zaken onder het kopje 'gebouwde omgeving' in het akkoord, zoals de isolatie van huizen en het halen van warmte uit de grond, maar blijft het gebruik van duurzame en hernieuwbare materialen - waar Forbo bijvoorbeeld vol op heeft ingezet met haar CO2-neutrale Marmoleum dat gemaakt is van hernieuwbare en natuurlijke grondstoffen - te vrijblijvend en teveel op de achtergrond. Jammer, volgens Weijkamp, want met strengere regels zouden architecten en andere huizenbouwers de mogelijkheid krijgen om eenvoudiger klimaatneutraal te bouwen.

Overigens onderschrijft Forbo - dat zichzelf verplicht heeft meer te doen dan het wettelijk voorgeschrevene op het gebied van duurzaamheid - de algemene uitgangspunten van het Klimaatakkoord volledig. Zo belooft het bedrijf haar CO2-uitstoot met minimaal 49% terug te dringen voor 2030. Forbo begon hier al jaren geleden mee en meldde in 2016 dat het haar CO2-uitstoot met 37,7 procent had weten te reduceren ten opzichte van 2011.

Ook de eisen die het Klimaatakkoord stelt aan de industrie wil Forbo graag navolgen (of overtreffen). Op het gebied van efficiëntere processen behaalde Forbo al veel voordeel. Door haar eigen bedrijfsproces tegen het licht te houden en veel energie te besparen in de Marmoleum droogkamers bijvoorbeeld, maar ook door een verduurzaming van de relaties met haar grondstofleveranciers, die werden aangespoord hun eigen bedrijfsprocessen te bekijken en verbeteren.

Daarnaast is Forbo inmiddels volledig overgeschakeld op groene stroom, heeft het zonnepanelen geplaats op haar nieuwe magazijnen en doet het veel op het gebied van het gebruik van duurzame en hernieuwbare grondstoffen. Neem bijvoorbeeld het nieuwe Marmoleum Cocoa. Daarin worden zelfs restproducten uit een andere industrie (cacao) geupcyled (zie afbeelding).