FSC focust op minder bekende houtsoorten

FSC focust op minder bekende houtsoorten | Parketblad
FSC focust op minder bekende houtsoorten | Parketblad

UTRECHT- FSC Denemarken lanceerde deze maand een nieuwe versie van de minder bekende houtsoorten (Lesser Known Timber Species/LKTS)-website en –database.

Terwijl de vorige versie al wereldleider was in zijn soort en intensief werd gebruikt (aldus FSC), is de nieuwe versie uitgerust met nog meer houtsoorten en beeldmaterialen. Bovendien wordt nu gefocust op het eindgebruik van een (tropische) houtsoort aan de hand van tientallen prikkelende voorbeeldprojecten. De website heeft als doel om het gebruik van FSC-gecertificeerde minder bekende houtsoorten te doen toenemen, om zo bij te dragen aan de biodiversiteit van bossen en de economische voordelen van verantwoord bosbeheer. De nieuwe website vormt een bron van inspiratie en begeleiding voor professionele houtgebruikers uit de opdrachtgevende- en de bouwsector, maar ook voor architecten en ontwerpers. Momenteel bevat de database meer dan 200 houtsoorten en 50 voorbeeldprojecten zoals gebouwen, palen, dekken, bruggen en meubels.

Het doel van de website ondersteunt dat van het Nederlandse LKTS-project, zo beaamt Ben Romein, netwerkmanager bij FSC Nederland: “Goed dat deze website van onze Deense collega’s beslissers aanspoort om anders over houtgebruik te gaan denken. Nog steeds wordt, ook op de Nederlandse markt, uit gewoonte gekozen voor bijvoorbeeld Meranti kozijnen. En dat terwijl er talloze alternatieve houtsoorten bestaan die voldoen aan alle eisen die voor kozijnen gesteld worden. Dit is precies waar wij de Nederlandse markt in willen ondersteunen. We bekijken welke alternatieven geschikt zijn voor specifieke toepassingen als gevels, kozijnen en damwanden. Daarin komt deze database erg goed van pas.”

De keuze voor minder bekende houtsoorten speelt een erg belangrijke rol in het in stand houden van de biodiversiteit van bossen wereldwijd, zo stelt FSC. Gaan we door met het gebruiken van slechts een kleine selectie van alle beschikbare houtsoorten, dan putten we niet alleen deze houtsoorten uit, maar weerhouden we boseigenaren ook van de economische mogelijkheden om een breder scala aan soorten te kunnen verkopen. Het promoten van minder bekende houtsoorten is een manier om boseigenaren te motiveren om de strijd aan te gaan met concurrerend en schadelijk gebruik van bosgebied voor de aanleg van bijvoorbeeld plantages of landbouw.

De LKTS-database vindt u op lesserknowntimberspecies.com. De door het Consortium Tropical Timber vastgestelde minder bekende FSC-houtsoorten in Nederland zijn momenteel Eveuss, Omvong, Eyoum en Yacashapana/Tanimbuca (Grond-, Weg-, en Waterbouw), Purperhart, Tauari Branco, Movingui, Sorro, White Seraya, Padouk, Itauba en Massaranduba (gevel-kozijn), Cambara, Nyatoh en Amapa (interieur). Op de foto de opvallende Amapa boom uit Midden- en Zuid Amerika, volgens FSC een goed alternatief voor (meubel)afwerking in het interieur. Maar niet voor vloeren... Daar komt Purperhart weer meer voor in aanmerking (foto onder, bron: Conijn Parket).

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen