Gemummificeerd eiken

15-01-2016
Gemummificeerd eiken

Gemummificeerd eiken

VENRAY- Via de website van Houtwereld werd ik gewezen op eiken dat eeuwenlang in de veenmoerassen van Oost-Europa heeft gelegen en als het ware is gemummificeerd. Wonderwall Studios uit Venray introduceert dit Bog Oak.

Een turf- of veenmoeras is een opeenhoping van vergaan organisch materiaal. Alles dat er begraven ligt, blijft heel erg lang goed geconserveerd. De bomen en boomstammen die uit naam van Wonderwall Studios worden opgegraven zijn oude eiken die door de mens of door de natuur zijn geveld. Gedurende decennia, eeuwen en millennia is het hout steeds dieper in de zwarte blubber gezonken. Afgesloten van de zuurstofrijke lucht is het hout gemummificeerd en beschermd tegen rot. Tegelijkertijd is het eiken verrijkt en gekleurd door de zuren en mineralen die van nature in het veen zitten. De rijke, donkerbruine kleuren en het intense zwart geven het turf-eiken een exclusieve uitstraling.
Moeraseiken ligt in veenmoerassen en begraven in de turf-bodem van sommige rivieren. Nadat duikers het gevonden hebben, trekt een kraan de boom uit de blubber. Eenmaal bovengronds moet het eiken direct in water worden gelegd tot het moment van bewerken. Het intensieve proces van het terugwinnen en het feit dat de voorraad beperkt is, zorgen ervoor dat turf-eiken een exclusieve houtsoort is.
Wonderwall Studios verkoopt twee paneeltypes van moeraseiken: Paper en Sage. Of er ooit vloeren(toplagen) van dit eeuwenoude eiken gaan komen is nog onbekend.