HARO verkrijgt parketpatent

02-02-2017
HARO verkrijgt parketpatent

HARO verkrijgt parketpatent


ROSENHEIM- HARO heeft een patent gekregen voor de trendy "retro brushed" and "retro brushed 3D" oppervlaktebehandelingen van parket. Dit betekent dat niemand ongestraft zonder toestemming deze behandelingen kan imiteren, aldus de Duitse fabrikant.

Hoe HARO deze behandelingen exact heeft laten vastleggen laat de fabrikant in het midden. Dat is logisch, want wanneer de samenstelling of handeling van een nabootsing voor minimaal 20 procent afwijkt van het gepatenteerde origineel is er al geen sprake meer van inbreuk op het patent, zo leert het patentrecht ons. Laat copy cats maar eerst eens goed hun huiswerk doen en maak hen niet wijzer dan dat ze al zijn, zo lijkt men in Beieren te denken.

Wat op het eerste oog aan deze afwerking opvalt is dat de noesten in het hout boven het oppervlak lijken uit te steken. Ook de houtnerf is door de borsteling zeer goed zichtbaar. Tegelijkertijd hebben de vloerdelen een zijdeglans (de fabrikant houdt het, grappig genoeg, op zijdematte) uitstraling dankzij de naturaLin plus afwerking. Deze draagt ook bij aan het eenvoudige onderhoud, zo zegt men in Rosenheim. Er zijn modellen met retro brushed en retro brushed 3D verkrijgbaar voor de Longstrip serie 4000 en de Plank 1-Strip serie.