Het belang van een goede luchtvochtigheid in huis

12-07-2019
Het belang van een goede luchtvochtigheid in huis

De luchtvochtigheid in huis is een onderwerp waar men vaak niet over nadenkt. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. In veel huizen ligt dit echter te laag, wat voor problemen zorgt kan zorgen voor je houten meubels en vloeren, maar ook voor je gezondheid. 
Het belang van een goede luchtvochtigheid in huis
Te lage luchtvochtigheid
Een te lage luchtvochtigheid komt vooral veel voor in de winter, bij lagere temperaturen zit er namelijk minder waterdamp in de lucht. Door het kunstmatig verwarmen van je huis, door simpelweg gebruik te maken van je centrale verwarming, neem dit nog verder af. Een lage luchtvochtigheid zocht er bij houten meubelen en vloeren voor dat deze krimpen, wat resulteert in scheuren. Zie je in de winter plots een scheur in je parket, dan is de luchtvochtigheid waarschijnlijk de schuldige. Het is daarom belangrijk om dit goed in het oog te houden.
Een te lage luchtvochtigheid zorgt echter ook voor vervelende gezondheidsproblemen. Zo kunnen je slijmvliezen uitdrogen of geïrriteerd raken, wat tot een verkouden gevoel leidt. Ook ontstaat irritaties aan de ogen, hoofdpijn en vermoeidheid, wat voor een algeheel ellendig gevoel kan zorgen
Hiernaast komt het bij een lage luchtvochtigheid regelmatig voor dat je regelmatig statische schokken zult krijgen van onder meer elektronische apparaten. Dit is niet zo zeer heel erg, maar wel erg vervelend.

Te hoge luchtvochtigheid
Ook een te hoge luchtvochtigheid is echter niet goed, al komt dit veel minder vaak voor bij bewoonde huizen. Bij houten vloeren zorgt dit ervoor dat je vloer zal uitzetten, wat leidt tot omhoog staande randen of het kromtrekken van de vloer. Het zorgt daarnaast voor schimmelvorming, ook dat wil je dus zeker voorkomen.
Andere nadelen van een te hoge luchtvochtigheid zijn hogere energiekosten en een benauwd gevoel.

Hoe zorg je voor een ideale luchtvochtigheid
De perfecte luchtvochtigheid begint met goed ventileren. Zet dus iedere dag een raam open of zet mechanische ventilatie aan. Andere tips zijn het aanschaffen van een luchtbevochtiger, het plaatsen van vochtvreter, het ophangen van waterbakjes aan radiatoren, het gebruik van een raamtrekker na het douchen of je was buiten laten drogen. Deze laatste is echter uiteraard niet mogelijk bij te lage temperaturen.
Het begint echter natuurlijk allemaal met meten. Als je niet weet hoe de luchtvochtigheid in huis is, kan je hier ook niet op sturen. Dit kan door middel van een luchtvochtigheidsmeter, ook wel hygrometer genoemd, maar ook bijvoorbeeld een slimme thermostaat meet de luchtkwaliteit in huis. Een Tado thermostaat kan je bijvoorbeeld precies vertellen wat de huidige luchtvochtigheid in huis is en of dit dan te hoog of te laag is. Deze thermostaat weet bovendien wanneer je een raam open hebt staan en verwarmt dan niet. Zo scheelt dat ook weer in je energiekosten!
Klik hier voor meer inspiratie
www.50five.nl