Historische parketvloeren

08-07-2020
Historische parketvloeren

Het specialisme van D2 Project Parket komt perfect tot uitdrukking in de restauratie van de honderdjarige visgraatvloer in het monumentale voormalige hoofdpostkantoor in Utrecht.
Historische parketvloeren
Eigenaar Dirk Dotman, houtexpert en bouwkundige, heeft in de afgelopen vierentwintig jaar een hecht team van gespecialiseerde medewerkers om zich heen verzameld. Omdat D2 Project Parket veel kennis heeft van hout, techniek, gebouwen en esthetiek, wordt het vaak gevraagd om vloeren te leggen in historische gebouwen.
Sprekend voorbeeld is ‘Post Utrecht’. Het indrukwekkende gebouw in het hart van Utrecht heeft een gloednieuwe functie met een nieuwe centrale bibliotheek, winkels, een versmarkt, horeca en een fietsenstalling.
D2 Project Parket heeft in het monumentale voormalige hoofdpostkantoor een honderdjarige visgraatvloer gerestaureerd – de oude vloer lag verstopt onder een dikke laag egaline waar in de afgelopen jaren een andere vloer overheen was geplaatst - en in een aangrenzende ruimte een nieuwe, gelijkende visgraatvloer aangelegd en op kleur gebracht.
Daarnaast legde D2 Project Parket op verschillende plekken in dit gebouw zo’n duizend vierkante meter parket bamboe. “Dit is zeer leuk en dankbaar werk”, zegt Dirk Dotman. “Bovendien ben ik als bouwkundige liefhebber van de architectuur van Crouwel, die het oorspronkelijke gebouw heeft ontworpen in de stijl van de Amsterdamse school.”

West 8
Een ander aansprekend project van D2 Project Parket is onlangs opgeleverd bij West 8 architecten in Rotterdam, waar parketteurs Wim, Sandor, Chris en Joost van D2 Project Parket een vloer van 1000 m2 eikenparket plaatsten en compleet afwerkten. Het betrof een nieuw product van D2 Project Parket, een variant op hoogkant parket.
Hoogkant parket bestaat uit massieve strookjes hout die op hun kant rechtstreeks op een constructievloer worden geplaatst. De strookjes worden met plakband bij elkaar gehouden en als matten aangeleverd. D2 Project Parket heeft in samenwerking met een fabrikant legklare en compleet afgewerkte elementen gemaakt van dit industriële parket, beschikbaar in verschillende houtsoorten zoals essen, noten en gerookt eiken.
Dotman: “De voordelen zijn dat het parket scherp geprijsd is en snel te plaatsen. De vloer bij West 8 is in een week tijd gelegd, een prestatie van formaat. Door de geringe strookafmetingen is het solide en massieve parket overigens ook zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming.”
Ralf Pijnenburg
Lees het volledige interview met Dirk Dotman in nummer 6/7 van Parketblad
https://www.parketblad.nl/edities/Parketblad/2020-6/