Hittebestendig met een mooie look

#interieurbouw 05-10-2020
Hittebestendig met een mooie look

Met een hittegolf van anderhalve week achter de rug hebben veel mensen deze zomer hun vraagtekens geplaatst bij de temperatuur binnenshuis. Hoe kan het toch dat sommige woningen tijdens de warme zomermaanden aangenaam koel blijven, terwijl in andere huizen de hitte niet te verdrijven lijkt te zijn? 
Hittebestendig met een mooie look
Veel hangt af van de materialen die zijn gebruikt voor de inrichting. Ook een goede zonwering speelt natuurlijk een belangrijke rol. Voor woningen waar geavanceerde koeltechnieken zijn toegepast, ligt het wellicht allemaal wat makkelijker. Maar om torenhoge energiekosten te vermijden, kun je ook in dat geval zelf het nodige doen om wat extra koelte te creëren.

Kies je vloer bewust
Laten we allereerst eens kijken naar het type vloer in de woning. Veel mensen beoordelen de vloer op het uiterlijk en op de slijtvastheid, maar het aspect van warmtegeleiding mag ook gerust een wat prominentere rol spelen bij het nemen van de beslissing. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor vloerverwarming, houd je daar over het algemeen al wat meer rekening mee.
Een systeem van vloerverwarming kan ook dienst doen als koelsysteem voor de vloer. In dat geval is het goed om te weten dat bijvoorbeeld PVC-vloeren goede geleiders van warmte zijn. Je zou in feite ook kunnen stellen dat deze vloeren ook koude goed geleiden, maar in natuurkundig opzicht is dat uiteraard geen juiste constatering. Immers, bij warmte is er sprake van energie, terwijl koude in feite gewoon het ontbreken van warmte is.

Hou de zon buiten de deur
Een vuistregel in klimaatbeheer is dat wat er niet in komt, er ook niet uit hoeft te worden gehaald. Om te voorkomen dat in de koude gure wintermaanden warmte ontsnapt, gebruik je bijvoorbeeld radiatorfolie om de warmte binnen te houden. In de warme zomermaanden gebruik je zonwering om te voorkomen dat de zon je woning bereikt. Voor dit doel is buitenzonwering het meest effectief. Logisch, want daarmee zet je een deel van het huis helemaal in de schaduw.
Als je alleen binnenzonwering zou toepassen, kan de zon nog steeds de muren van je huis verwarmen. Die geven vervolgens deze warmte weer door aan de lucht in de woning en dat kan zomaar een paar graden schelen. Maar zelfs als je niet voldoende ruimte hebt om bijvoorbeeld een knikarm op te hangen, kun je met het aanbrengen van screens heel wat ongewenste hitte buiten de deur houden.

Hittebestendig met een mooie look
Hittebestendig met een mooie look