Hout als bouwmateriaal of als brandstof?

05-08-2015
Hout als bouwmateriaal of als brandstof?

Hout als bouwmateriaal of als brandstof?
 

 


MUNCHEN (D)- Recent onderzoek van de Technische Universiteit van München heeft aangetoond dat sinds 2010 jaarlijks een steeds groter aandeel van de houtproductie in Beieren wordt opgestookt als brandstof dan dat het als bouwmateriaal (inclusief parket en houten vloeren) of als papier wordt verwerkt. Dit is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat de balans uitslaat richting brandstof, aldus de onderzoekers, zo meldt het Duitse vakblad Parkett Magazin.

Allemaal leuk en aardig, maar wat heeft de Nederlandse parketbranche daar mee te maken? Schaarste van hout op de lange termijn, want Beieren als deelstaat van Duitsland is in veel opzichten illustratief voor andere (West) Europese geïndustrialiseerde gebieden. De verschuiving naar brandstof als voornaamste bestemming van ruw hout hangt volgens de onderzoekers samen met de olieprijs: stijgt deze dan wordt de vraag naar hout als brandstof groter en stijgt de houtprijs, waardoor het minder aantrekkelijk wordt om hout voor andere doeleinden te gebruiken. Hierdoor kan op termijn het aantal houtverwerkers, zoals zagerijen, afnemen. Men zal op zoek gaan naar alternatieve materialen voor ruwbouw en vloeren, zo voorspelt het onderzoek. Hout als een luxe-artikel, derhalve.

Maar de olieprijs staat op dit moment juist vrij laag. Hoe zit dat dan met het beschikbare hout? Op termijn zal de olieprijs weer stijgen vanwege de schaarste aan olie op de middellange termijn en zal hout als industriële brandstof weer prominent worden, zo voorspellen de onderzoekers. Bijkomend probleem is het effect van al dat hout verbranden op het milieu. Hout als bouwmateriaal zal dan nog vaker vervangen worden door staal en beton, zo menen de onderzoekers. Hun voorstel: hout eerst als bouwmateriaal en als grondstof voor, bijvoorbeeld, vloeren inzetten en daarna pas eventueel hergebruiken als brandstof voor de industrie. Met deze volgorde van gebruik wordt het hout als opslag van kooldioxide ook beter benut dan wanneer het direct in de oven verdwijnt, zo meent men in München.

Interessant om te weten: meer dan 40% van het landoppervlak van de EU bestaat uit bossen, waarvan 60% in privé bezit is. De EU heeft in het kader van het initiatief Forest Europe tot 2018 in totaal 5 miljard euro beschikbaar gesteld om de Europese bossen 'klimaatbestendig' en duurzaam te maken en te houden.