Houten spijker

31-10-2018
Houten spijker

Houten spijker
Een spijker van hout. Kan dat? Werkt dat? Volgens fabrikant Beck uit Oostenrijk wel. Ze krijgen er zelfs innovatieprijzen voor. Spijkerhard is de spijker van hout, die onder de merknaam Lignoloc op de markt wordt gebracht.

Cobouw wijdt een groot artikel aan dit bijzondere product. Branches die best iets met de spijker zouden kunnen, kijken de kat nog wat uit de boom. “Mensen moeten ervaren dat een spijker niet alleen van staal hoeft te zijn, maar dat je ook een houten nagel in het hout kunt schieten. Zonder voorboren. En het levert een heel sterke verbinding op,” stelt R&D directeur Stefan Siemers van fabrikant Beck. Na het aanbrengen van de nagels kan het hout gewoon worden nabewerkt met zaag, schaaf of frees.

Lignoloc wordt gemaakt uit beukenhout en is volledig hernieuwbaar. De sterkte van de spijker komt voort uit het feit dat er een lasverbinding over de hele lengte wordt gemaakt. Overigens is het concept aanvankelijk ontwikkeld vanuit de gedachte dat de koppen van traditionele spijkers vaak zichtbaar zijn en daarmee het mooie ‘houtbeeld’ verstoren. Daarnaast bestaat altijd het gevaar dat een spijker gaat roesten en geleidt hij warmte.