Houtpulp + kunststof= elektriciteit

01-11-2016
Houtpulp + kunststof= elektriciteit

Houtpulp + kunststof= elektriciteit
RIJSWIJK- Houtwereld en De Ingenieur hebben er al melding van gemaakt, kom ik er nog eens mee aanzetten: houtpulp vezels in combinatie met kunststof die elektriciteit opleveren wanneer je er over heen loopt. Geinig!

De onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison hebben een nieuw idee: ze maken gebruik van statische elektriciteit, zo meldt de universiteit in een persbericht. Iedereen kent die statische elektriciteit wel van het met een droge hand wrijven over een ballon of je haar kammen met een kunststof kam. Die statische elektriciteit kan ook ontstaan wanneer twee materialen die zijn gescheiden door een dunne spleet, naar elkaar toe bewegen. Op dat mechanisme hebben de onderzoekers hun elektriciteit producerende vloer gebaseerd. Het gebruik van de vezels van houtpulp als geleidend materiaal is bijzonder. Die cellulosevezels laten heel gemakkelijk elektronen los waardoor ze een positieve lading krijgen. Als negatieve ladingdrager gebruiken de onderzoekers een kunststof.

De houtvezels moeten daarvoor wel een flinke voorbewerking ondergaan. Ze worden chemisch bewerkt, gewassen en gefilterd en vervolgens net als bij papierproductie tot een papje gemaakt. Dat wordt daarna gedroogd tot een film van precies 0,32 mm dik.

Voor de negatieve elektrode werd een 0,06 mm dunne film van gefluorideerd ethyleen-propyleen gebruikt, een materiaal dat vergelijkbaar is met teflon. Afstandhouders zorgen ervoor dat de beide films een afstand van 1 mm van elkaar hebben. Aan de buitenkant van deze ‘sandwich’ zijn de elektroden bevestigd. Zodra de bovenkant van de sandwich wordt belast, bijvoorbeeld omdat iemand er op loopt, wordt de sandwich een beetje ingedrukt, waardoor een elektrostatische spanning ontstaat. Bij continue periodieke belasting van een sandwich van 40 cm2 werd een piekvermogen van 0,56 mW gemeten. Dat is voldoende om ledjes te laten branden.

Om de praktische toepasbaarheid te toetsen integreerden de onderzoekers het mechanisme in een stukje spaanplaat van 20 cm in diameter en 4 cm dik. In dat plaatje waren 35 groene leds opgenomen. Een stap op het plaatje bleek voldoende om alle 35 leds te laten oplichten.

Tot zover het bericht van de site De Ingenieur. Wat hebben wij er aan? Ik zie in de toekomst wel een vloer van houtpulp en LED lampjes in cafeetjes en restaurants. En wie gaan die vloeren leggen? Nou? Die mannen en vrouwen die zo goed parketvloeren kunnen leggen. U dus! Ik heb geen foto van de vloer, daarom maar een paar foto's van de universiteit van Wisconsin in Madison waar men deze proeven deed. Go Badgers!

©UW-Madison University Communications
Photo by: Jeff Miller

Houtpulp + kunststof= elektriciteit