Houtwereld: krapte in vloerenhout

Houtwereld: krapte in vloerenhout | Parketblad

RIJSWIJK- In het net verschenen nummer van het onvolprezen Houtwereld staat  dat er een krapte op de vloeren markt is wat betreft Europees eiken. Volgens het blad komen veel bedrijven 10 tot 30 procent aan eikenhout tekort om aan alle vraag te voldoen.

Een oorzaak van dit tekort is volgens de redactie van Houtwereld dat de capaciteit van de zagerijen de laatste 20 jaar flink is teruggelopen. Er zijn, zeker in West-Europa, al veel minder zagerijen dan voorheen maar ook de zagerijen die nog over zijn hebben minder hout te verzagen. Dit is ook niet te verhelpen met het opzagen van rondhout. Een andere reden is dat de vraag is gestegen, met name vanuit de export naar landen buiten Europa.

De redactie noemt als extra reden dat er ook veel hout verloren gaat bij het opzagen van eiken stammen, dus dat dit niet efficiënt gebeurt. Daar durf ik voorzichtig een vraagteken bij te zetten: steeds meer firma's kiezen juist voor zo efficiënt opzagen van het hout met grillig gevormde, maar evengoed fraaie puzzle vloeren als resultaat. Een oplossing zou volgens het blad kunnen liggen in de import van Amerikaans eiken.

Maar ook van deze houtsoort is bekend dat er een krapte op de markt is. Daarnaast laat Europees eiken zich slecht vervangen door Amerikaans eiken, zo zegt Houtwereld. Een reden wordt niet gegeven voor deze bewering (maar zou kunnen bestaan uit het feit dat Amerikaans eiken harder is en dus lastiger te bewerken zou zijn), wel constateert men opnieuw dat de vraag in Amerika naar Europees eiken zorgt voor schaarste.  Deze schaarste zorgt in ieder geval voor opgedreven prijzen, zelfs voor inferieure kwaliteiten Europees eiken.

De redactie wenst een betere balans tussen vraag en aanbod op de markt. Ja, dat willen we allemaal wel... Ik weet een veel betere oplossing: stap af van die obsessie met eiken, kijk eens naar andere houtsoorten en ga deze actief promoten. Voorbeelden zijn het fraaie en veelzijdig toepasbare essen en  het iets bewerkelijker maar niet minder mooie beuken. Of stap af van schaars hout en kies voor het alomtegenwoordige bamboe...
Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen