Iets lagere omzetgroei bouwmaterialengroothandel

09-04-2019
Iets lagere omzetgroei bouwmaterialengroothandel

Iets lagere omzetgroei bouwmaterialengroothandel
De omzetgroei in de bouwmaterialengroothandel komt in het eerste kwartaal van 2019 uit op een gemiddelde van 3,3%, stelt de zestiende Conjunctuurmeting van Koninklijke Hibin onder ondernemers in de bouwmaterialengroothandel. Dat is een groeidaling ten opzichte van 2018. De verwachtingen waren bovendien hoger. Ondernemers in de bouwmaterialengroothandel gingen eind 2018 nog uit van een omzetgroei van 5% over 2019. De margegroei neemt wel licht toe en stijgt van 1,2% naar 1,5%. 

De omzetstijging geldt voor alle productgroepen. Hibin-leden zien vooral een sterke omzetstijging in ruwbouwmaterialen (65%), gevolgd door ijzerwaren (51%) en hardhout en naaldhout (50%). 60% van de omzet wordt behaald uit woningbouw. Het omzetdeel utiliteitsbouw steeg van 11% naar 18%.

Bouwmaterialengroothandels zien de grootste bedreiging in de opkomst van nieuwe retailbedrijven als Bauhaus en Hornbach. Ook directe leveringen door fabrikanten en prefabricage worden als bedreiging  gezien. Ondernemers verwachten niet dat de scherpere energie- en duurzaamheidseisen al te veel effect zal hebben op de uiteindelijke omzet van 2019. Wel vindt 43% van de respondenten dat de druk op de arbeidsmarkt het groeipotentieel van de bouwmaterialenhandel beperkt.